Nieuwstelex

0

+++ De trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam, van het Terbregseplein naar het Kleinpolderplein, gaat maandag aan. In de andere rijrichting wordt al gecontroleerd sinds februari. De trajectcontrole wordt uitgevoerd over een lengte van 3,5 kilometer. De snelheid wordt op dat weggedeelte op drie plaatsen gemeten. Automobilisten worden gewaarschuwd door borden aan het begin van de trajectcontrole. +++

+++ FIAT komt eind 2017 met een opvolger van de Punto. Het model zal leverbaar worden met de nieuwe Firefly 3 en 4 cilinder motoren. De opvolger van de Punto krijgt hetzelfde platform als de Tipo, 500L, 500X en Jeep Renegade maar dan met een wat kortere wielbasis. Het is nog niet duidelijk waar het model geproduceerd gaat worden. Kandidaten zijn het Italiaanse Melfi, het Braziliaanse Pernambuco en het Servische Kragujevac. Fiat overweegt ook om de Chrysler Pacifica onder eigen vlag in Europa te gaan verkopen. +++

+++ 40 procent van de jongeren fietst geregeld zonder verlichting. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de jonge automobilisten daarom wel eens bijna of echt een aanrijding heeft gehad met een FIETSER zonder licht. Voor het eerst slaan de ANWB, de Fietsersbond, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu daarom dit jaar de handen ineen om aandacht te vragen voor het belang van goede fietsverlichting. “Het moet net zo worden als bij auto’s. Daar wordt het niet geaccepteerd en waarschuwen we elkaar als we zien dat iemand zonder licht rijdt. Dat moet bij fietsers ook gebeuren”, aldus een woordvoerder. +++

+++ Maakt LANCIA alsnog een doorstart? Volgens een Italiaanse bron krijgt dit merk een eigen versie van bovengenoemde Fiat Punto opvolger. De nieuwe Lancia moet vanaf 2018 het gamma gaan versterken. Of het model ook geëxporteerd gaat worden, is nog niet duidelijk. Lancia verkoopt momenteel in Italië maandelijks enkele duizenden exemplaren van de Ypsilon dus beschikt aldaar over een aanzienlijk klantenbestand. Wordt afgezien van export, dan is het aannemelijk dat de verschillen met de opvolger van de Punto niet veel verder zullen gaan dan een andere grille plus logo. De investeringen zijn anders niet terug te verdienen. Voor de Lancia fan misschien niet het nieuws waar hij op hoopt, maar aan de andere kant: nu de executie van dit merk wordt uitgesteld, zou het ook wel eens afstel kunnen worden … +++

+++ De grote Fiat Mirafiori fabriek in Turijn heeft momenteel alle hoop gericht op de nieuwe MASERATI Levante. Zoals verwacht mag worden van een SUV valt het ordertempo niet tegen. Momenteel rolt in de Mirafiori fabriek ook nog de Alfa Romeo MiTo van de band, maar dat is een aflopende zaak. Waarschijnlijk wordt in 2018 de stekker uit deze kleine hatchback getrokken. Ter compensatie mag men in de Mirafiori fabriek waarschijnlijk een ander model voor Alfa Romeo gaan bouwen: een grotere SUV, die technisch nauw verwant zal zijn aan de Levante. Dat maakt productie op dezelfde assemblagelijn een stuk eenvoudiger. +++

+++ Nu de herfst is aangebroken, maken de alarmcentrales de balans op van de vakantieperiode. Allianz Global Assistance meldt dat de PECHHULP vraag lang bleef aanhouden als gevolg van de warmte in september. “Er waren in september 15 procent meer buitenlandmeldingen ten opzichte van vorig jaar”. Het gaat vooral om problemen met kapotte accu’s of aircoconditioning, zo schrijft Amweb.nl. Over de gehele zomerperiode is met name het aantal pechhulp meldingen vanuit Frankrijk (21 procent) en Spanje (26 procent) toegenomen. “Dat komt omdat Frankrijk voor Nederlanders nog steeds de populairste autovakantiebestemming is, gevolgd door Spanje en Duitsland. Ook de mislukte couppoging in Turkije zorgde voor een stijging van populariteit van de Zuid-Europese landen”. De smartphone blijft de meest geclaimde bagage, gevolgd door foto- en videoapparatuur en brillen en contactlenzen. “Opvallend is dat er dit jaar veel meer kleding werd geclaimd.” De meest voorkomende claim als gevolg van een ongeval is een breuk door uitglijden. Ook vallen tijdens wandelen of sporten en verkeersongevallen komen veel voor. In medische zin scoren bacteriële of virale infecties hoog, gevolgd door reizigersdiarree en oorontsteking. +++

+++ Nu op de autosalon van Parijs de Zoe 40 door RENAULT is onthuld, maken de Fransen het nieuwe accupakket ook beschikbaar voor bestaande rijders van de elektrische hatchback. Die is nu voorzien van een 22 kWh accupakket. Omdat het nieuwe 41 kWh accupakket dezelfde afmetingen heeft, is het technisch mogelijk om de batterijenset te vervangen en te upgraden naar het nieuwste type. Zo kunnen bestaande eigenaren van een Zoe (en klanten die het accupakket leasen) rekenen op een flinke vergroting van de actieradius. Uiteraard zal de upgrade van de accu’s niet gratis zijn. Wat Renault precies gaat rekenen, is nog niet bekend, maar de importeur laat weten in 2017 met meer informatie te komen. +++

+++ TOYOTA heeft in Nederland de 100.000e hybride auto afgeleverd. Het jubileumexemplaar, een Prius, is onlangs feestelijk overhandigd aan zijn nieuwe eigenaar, die de ‘100.000e Toyota hybride-actie’ van importeur Louwman & Parqui won. Wie tijdens de actieperiode een proefrit ging maken met een hybride Toyota, maakte kans de hoofdprijs te winnen; een nieuwe Prius 1.8 Hybrid Dynamic. De auto komt in een warm nest terecht: de winnaar rijdt momenteel in een RAV4 en zijn vrouw al jarenlang in een Aygo. Hij maakte overigens de proefrit in de nieuwe RAV4 Hybrid. Die gaat de winnaar zelf aanschaffen: de Prius zal binnen het huishouden de Aygo vervangen. +++

+++ Audi en VOLKSWAGEN roepen in de Verenigde Statem meer dan 280.000 auto’s terug als gevolg van een benzinelek. Dat is bijna de helft van de voertuigen die door het dieselschandaal terug naar de garage moeten. Het risico bestaat dat de brandstofpomp gaat lekken met een verhoogd brandgevaar tot gevolg. Het vervangen van de pomp volstaat om het probleem te verhelpen. Bij Audi gaat het over de modellen Q3, Q5 en Q7 en A3, A6 en A7 van het bouwjaar 2007 tot en met 2016. Bij Volkswagen zijn de Golf, Golf Sportwagon en de GTI getroffen. Of het euvel ook buiten de Verenigde Staten voor problemen zorgt, is momenteel nog niet duidelijk. +++

Reageren is niet mogelijk.