Nieuwstelex

0

+++ Automobilisten kunnen in de ochtendspits het beste de A27 bij Gorinchem mijden. Dat zegt de VerkeersInformatieDienst (VID). Bij de Merwede brug vinden extra politiecontroles plaats op vrachtwagens. De Merwede brug is gesloten voor vrachtwagens omdat er scheurtjes in de betonconstructie zijn ontdekt. Door de politiecontroles is in beide richtingen maar één rijstrook open en dat is veel te weinig, zegt de VID. Vrachtwagens moeten de route mijden en omrijden. Gisterenmiddag liep de vertraging tijdens de avondspits op tot ruim 2 uur. Zolang de politie en Rijkswaterstaat geen andere manier van handhaven hebben bedacht, vreest de VID voor lange files. +++

+++ BMW heeft afgelopen maand 237.973 voertuigen wereldwijd afgeleverd; een stijging van 10,5 procent. Op jaarbasis is er sprake van een groei met 6,2 procent tot 1.746.638 voertuigen. Bij het merk BMW steeg de verkoop in september met 9,4 procent tot 197.419 exemplaren. Dochter Mini beleefde de beste maand aller tijden: 40.164 verkochte voertuigen, hetgeen een groei van 16,1 procent betekende. De andere dochter, Rolls-Royce, behaalde een recordverkoop in het derde kwartaal. Dit jaar zijn er al meer dan 40.000 elektrische BMW’s verkocht. +++

+++ In grote, welvarende steden als Londen of Singapore zullen ELEKTRISCHE auto’s over een jaar of 15 het beeld bepalen. Hun aandeel kan daar dan tot meer dan 65 procent zijn opgelopen. Elektrische auto’s gaan zeker in deze steden een vooraanstaande plaats innemen door de steeds striktere regels voor de luchtvervuiling en het milieu. Veel steden kennen al een milieuzone terwijl Parijs op werkdagen niet toegankelijk is voor oudere diesels. Daarnaast zullen elektrische auto’s de komende tijd ook snel goedkoper worden. Een lithium/ion batterijenset is nu al 65 procent goedkoper dan 5 jaar geleden en die tendens zal de komende 10 jaar alleen maar doorgaan. Tenslotte begint ook de autokoper steeds meer interesse te tonen voor elektrische versies, mede omdat het bereik groter wordt en overheid en particuliere bedrijven fors investeren in de laadinfrastructuur. Dat alles wordt voorspeld in een rapport van McKinsey & Co en Bloomberg New Energy Finance, waarover Automobiel Management bericht. Er zijn ook voorbeelden te over, zeggen de onderzoekers. Zo hoopt Volkswagen de op de autosalon van Parijs gepresenteerde I.D. conceptstudie straks te verkopen voor dezelfde prijs als een Golf TDI terwijl BMW net heeft aangekondigd diverse modellen ook in elektrische variant op de markt te brengen. +++

+++ Buitenlandse werknemers leveren de Italiaanse economie evenveel op als autoproducent FIAT. Dat blijkt uit het economisch rapport van de Leone Moressa stichting. De Italiaanse populatie bestaat sinds begin dit jaar voor 8,3 procent uit buitenlanders. Werknemers onder hen zorgen voor pensioenen voor 640.000 Italianen, terwijl er maar 100.000 zelf pensioenen ontvangen. Het rapport van de Leone Moressa Stichting berekent de belastingen en sociale zekerheid bijdragen van migranten die in Italië verblijven. Uit het rapport blijkt dat de kost van migranten ver onder de opbrengst ligt: met 1.75 procent van de overheidsuitgaven (of 15 miljard) brengen zij bijna negen keer zoveel binnen, goed voor zo’n 126 miljard euro. Fiat, als grootste autoproducent van Italië, zorgt jaarlijks voor zo’n 136 miljard. “Migratie blijft positieve gevolgen hebben voor het Italiaanse systeem”, schrijft de stichting. Pensioenbijdragen zijn volgens de stichting zeer belangrijk in een vergrijzende staat. Italië heeft bovendien het laagste geboortecijfer van heel de Europese Unie. +++

+++ FORD heeft een kit klaar die de 2,3 liter viercilinder van de Mustang oppept naar 335 pk en 529 Nm. Er is vooral sprake van een stevige boost in koppel, waardoor bestuurders sneller de bergpas op kunnen ‘rennen’ dan Mustang V8 rijders. Er is alleen één probleem: Ford gaat dit Performance Power Pack niet aanbieden in Nederland. Een domper op de feestvreugde dus, vooral omdat de 2,3 liter viercilinder Mustang (met handbak) relatief betaalbaar is en dus zeer gewild. Wij zullen het dus moeten doen met 317 pk en 434 Nm. En dat terwijl de kit in de Verenigde Staten slechts 699 dollar kost. +++

+++ MERCEDES werkt aan een coupévariant van de nieuwe E klasse. Dat wordt een mix van de kleinere C klasse Coupé en de grotere S klasse Coupé. Geen verrassingen dus, of het moeten de gladde flanken zijn. De C klasse Coupé heeft daar een scherpe vouw in zitten. Net als de S klasse Coupé krijgt de E klasse Coupé geen B stijlen; iets wat wel het geval is bij de C klasse. In vergelijking met het oude model wordt de nieuwe editie 123 mm langer en 74 mm breder. De wielbasis groeit met 113 mm, waardoor er achterin 64 mm meer beenruimte is. De leverbare velgen worden maximaal 20 inch groot. Air Body Control met luchtvering wordt optioneel, net zoals een sportophanging. De verwachting is dat de E klasse Coupé zijn debuut beleeft op de autotentoonstelling van Detroit in januari. In de loop van het tweede kwartaal arriveert hij dan bij de Mercedes dealers in de showrooms. +++

+++ In NOORWEGEN koos vorige maand 46,9 procent van de kopers van een nieuwe auto voor een (deels)elektrisch model. Compleet elektrische auto’s waren goed voor 19 procent, hybride modellen voor 14,9 procent en stekkerhybride auto’s voor 13 procent. Slachtoffer van het succes van elektrische auto’s zijn de diesels. Waren die in september 2015 nog goed voor een verkoopaandeel van 39,2 procent, vorige maand is dit gezakt naar 26,4 procent. Noorwegen is nu de grootste afzetmarkt voor stekkerhybride modellen in Europa en bekleed op mondiaal niveau de vierde positie. Tesla voerde vorige maand het segment van de volledig elektrische auto’s aan met de Model X, waarvoor 601 Noren hun hand op staken. +++

+++ OPEL heeft haar Global Propulsion Systems centrum in Rüsselsheim in gebruik genomen. De gebouwen die een oppervlakte van 36.000 m2 beslaan zullen dienen om toekomstige aandrijflijnen te ontwikkelen en te testen. Er werken, verspreid over 7 verdiepingen, meer dan 800 ingenieurs en technici. Naast kantoren omvat het complex 45 krachtmeting testbanken van de laatste generatie. Opel heeft 210 miljoen euro in de faciliteit geïnvesteerd. +++

+++ Een Duitse autobezitter gaf zijn SKODA dealer 3 weken de tijd om de sjoemelsoftware uit zijn auto te halen. Omdat het merk dit niet deed, mag de klant van de rechter het koopcontract terugdraaien, zo meldt de Duitse krant Handelsblatt. De rechtszaak werd behandeld in Braunschweig, waar een groot deel van alle zaken tegen Volkswagen gevoerd wordt. In Duitsland lopen er tientallen van dit soort rechtszaken tegen autodealers. In 39 gevallen oordeelde de rechter in het voordeel van de dealer, 10 keer kreeg de koper gelijk. In Duitsland rijden 2,4 miljoen sjoemeldiesels. Volkswagen heeft aangekondigd dat voor eind 2017 alle dieselauto’s zijn hersteld. In Nederland draait de terugroepactie inmiddels op volle kracht. Hoeveel klachten er in totaal zijn, wilde Volkswagen woensdag niet zeggen tegen Handelsblatt. In de regeling van Volkswagen worden Europese sjoemeldiesel bezitters niet gecompenseerd voor de fraude. +++

+++ Niet alleen Bob Lutz, de voormalige topmanager van General Motors, twijfelt aan de levensvatbaarheid van TESLA. Ook Louis Schweiter, die in het verleden bij Renault achter het stuur zat, heeft zijn twijfels: “De mogelijkheid dat Tesla faalt, is groter dan haar kans op succes”. Bovendien denkt hij, net als Lutz, dat we moeten stoppen met geloven dat Tesla over een revolutionaire technologie beschikt. Hij herinnert eraan dat tal van fabrikanten ook elektrische auto’s beginnen aan te bieden. Die hebben een actieradius van 500 kilometer. Een bewijs dat Tesla niet meer de enige op de markt is … +++

+++ THE GRAND TOUR, het nieuwe autoprogramma van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, komt naar Nederland. Volgende week zaterdag wordt er een aflevering opgenomen vanuit Rotterdam. Fans die er bij willen zijn, kunnen zich aanmelden via Amazon. De eerste shows van The Grand Tour zijn al opgenomen. Eerder was het trio in Johannesburg en Californië en later deze maand staan opnames in Britse Whitby en in Lapland (Finland) gepland. De eerste aflevering is vanaf 18 november te zien op Amazon Prime. The Grand Tour is de langverwachte tegenhanger van Top Gear. De 3 oud-presentatoren van de populaire Britse autoshow maakten vorig jaar bekend gezamenlijk over te stappen naar Amazon nadat Clarkson werd ontslagen door de BBC. Hij werd aan de kant gezet na een reeks incidenten. Top Gear werd het afgelopen seizoen gepresenteerd door Chris Evans en Matt LeBlanc. Die serie is vanaf 4 november voor het eerst in Nederland op televisie te zien bij Veronica. +++

+++ De Europese vraag naar navigatiekastjes voor in de auto stond de afgelopen tijd sterker onder druk dan fabrikant TOMTOM had voorzien. Daarom ziet het bedrijf zich gedwongen de omzetverwachting voor heel 2016 te verlagen, van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. In een tussentijdse verklaring op basis van voorlopige cijfers liet TomTom donderdag weten dat de consumentenomzet in het derde kwartaal met 15 procent is gedaald naar 137 miljoen euro. De totale opbrengsten zakten met 6 procent tot 239 miljoen euro. De brutowinst (ebitda) bleef met 33 miljoen euro wel op peil. Dat komt doordat de marges op de verkoop van navigatiekastjes veel lager zijn dan die op de verkoop van software en diensten. Die omzet bleef de afgelopen tijd wel doorgroeien, volgens TomTom in lijn met de verwachtingen. Vooral contracten met autofabrikanten brachten aanzienlijk meer geld in het laatje. Die inkomsten dikten met ruim een vijfde aan. Daarnaast haalde TomTom 15 procent meer omzet uit diensten op het gebied van wagenparkbeheer voor de zakelijke markt. De winstprognose voor 2016 (0,23 euro per aandeel) blijft wel intact. TomTom publiceert op 21 oktober de definitieve en volledige derdekwartaalcijfers. +++

+++ TOYOTA zal voor de opvolging van de Aygo mogelijk kiezen voor een (deels)elektrisch model. Dit betekent dat aan de samenwerking met PSA (Peugeot 108 en Citroën C1) mogelijk een eind komt. Verrassend is dat niet, want eerder dit jaar gaven de Fransen al aan dat een opvolger voor hun A segment auto nog lang niet in kannen en kruiken is. Inmiddels heeft Ford de categorie van de kleinste auto’s verlaten en de Ka vervangen door de veel grotere Ka+. Mogelijk zegt ook de Volkswagen Groep om rendementsredenen het A segment vaarwel. Johan van Zyl, de topman van Toyota in Europa, verklaart tegenover AutoExpress dat het goed mogelijk is dat een nieuwe stadsauto van Toyota deels of volledig elektrisch wordt. Voor gebruik in de stad zou de consument namelijk in toenemende mate de voorkeur geven aan dergelijke modellen. Aygo fans hoeven evenwel niet direct in paniek te raken. Autointernationaal.nl verwacht dat het model niet voor 2021 met pensioen zal worden gestuurd. +++

+++ VOLKSWAGEN is momenteel op het mythische circuit van de Nürburgring de Tiguan aan het testen. Mogelijk gaat het om een GTI of R variant. De meest krachtige Tiguan is momenteel de 240 pk sterke 2.0 BiTDI. Benzinefans moeten genoegen nemen met de 180 pk sterke 2.0 TSI. In een Audi Q3 of BMW X1 krijg je duidelijk meer power en dus is er voor Volkswagen werk aan de winkel. Reken op een vermogen tussen de 280 en 300 pk. Uiteraard zullen de paardenkrachten verdeeld worden over alle vier de wielen dankzij 4Motion techniek. Volkswagen zal de Tiguan R maart volgend jaar op de autosalon van Genève onthullen. Daar zal dan ook de Peugeot 3008 GTI zijn première beleven. +++

Reageren is niet mogelijk.