Nieuwstelex

0

+++ De A2 is en blijft de melkkoe van het Centraal Justitie Incasso Bureau, maar ook andere trajectcontroles spekken de schatkist van de overheid. Op de snelweg tussen Amsterdam en Utrecht reden in de eerste 4 maanden van dit jaar meer dan 278.000 automobilisten te hard. De zilveren bokaal is voor de trajectcontrole op de A4 bij Leidschendam, terwijl de A10-West bij Amsterdam de derde podiumplaats bezet. Deze 3 trajectcontroles waren bij elkaar opgeteld goed voor 650.000 boetes in de periode tussen januari en mei 2016, zo meldt de Telegraaf. In vergelijking met dezelfde periode in 2015 is dat een stijging van circa 125.000 boetes. De toename kan worden verklaard door het feit dat er vorig jaar veel onderhoud plaatsvond aan diverse trajectcontroles in ons land. Inmiddels zijn ze allemaal weer operationeel. Er zijn geen plannen voor uitbreiding van het aantal trajectcontroles. +++

+++ Renault heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat de ALPINE sportwagen in december haar marktdebuut zal beleven. Dat heeft merkchef Michael van der Sande in een interview op de autosalon van Parijs laten weten. Renault wilde de sportwagen daar niet presenteren omdat dan de media-aandacht gedeeld zou moeten worden met andere auto’s. In december creëert Alpine haar eigen PR moment. Renault heeft plannen voor meerdere modellen. Zo is in de toekomst een Alpine cross-over denkbaar, als Frans alternatief voor de Porsche Macan. +++

+++ Duitse media bevestigen eerdere berichtgeving van de Tagesschau dat de nieuwe AUDI A3 later dan gepland op de markt komt. Het debuut van de nieuwe generatie zal pas eind 2019 plaatsvinden. Audi heeft namelijk meer tijd nodig voor de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren voor de A3. Momenteel is het merk veel tijd kwijt met het schoon maken van de 3.0 TDI dieselunit. Tijd die men eigenlijk had willen besteden aan de ontwikkeling van nieuwe aandrijflijnen voor de A3. Ook de Q4 komt daardoor later dan gepland op de markt. Deze SUV arriveert pas in 2021 in de showrooms. Beide modellen zullen gebruik maken van de verbeterde MQB architectuur, waarin de nieuwe motorenfamilies gemonteerd zullen worden. Audi bevestigt eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl dat de nieuwe A3 niet meer in 3-deurs uitvoering leverbaar zal zijn. Er is te weinig vraag naar deze carrosserievariant om de noodzakelijk investeringen terug te kunnen verdienen. Wel wordt er meer werk gemaakt van de sedanversie, die vanaf de volgende generatie een veel dynamischer design krijgt met stylingelementen van het studiemodel TT Sportback. +++

+++ BEMANDE TANKSTATIONS hebben het moeilijk. Dat komt door de zware concurrentie van onbemande pompen en nieuwe ontwikkelingen als elektrisch rijden. Ze zoeken koortsachtig naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Volgens branchevereniging Bovag kunnen ze anders het hoofd niet boven water houden. Tankstations 2.0, worden ze ook wel genoemd, deze benzinestations van de toekomst. Te herkennen als stations met nieuwe diensten als een hondenwasserette, een telefoonreparatie service of wasmachines met trommels waar 18 kilo was in kan; makkelijk voor bijvoorbeeld sportclubs. Bij tankstation Zwart in Amsterdam zit sinds begin dit jaar naast de traditionele carwash een dogwash, een telefoonreparateur en een mattenwasser. “Veel tankstations hebben het zwaar”, zegt Henk Bijlsma van het tankstation. “Je moet simpelweg nieuwe activiteiten ontplooien, anders is het snel met je afgelopen. De verkoop van brandstof levert vanwege de felle concurrentie gewoon te weinig op”. Een klant is net bezig zijn hond te wassen. “Hier heb je alles bij de hand en word je eigen bad thuis niet vies. Hartstikke handig. Ik kom hier vaak met DJ”. Een mevrouw stopt net de paardenwas in de enorme wastrommel. “Ja, ik was hier alles van mijn paard. Zit toch altijd helemaal onder de haren, dus eigenlijk doe ik dat liever niet thuis. Dit is een prima oplossing”. De laatste jaren daalt de verkoop van benzine en diesel. In vijf jaar tijd is de hoeveelheid verkochte liters met 11 procent gedaald. Sinds 2015 stijgt de verkoop licht, maar door de felle concurrentie blijft er voor de tankstationeigenaren onder de streep minder geld over. Er zijn bijna 4.200 tankstations in Nederland. De verwachting is dat de komende jaren een deel gaat verdwijnen. +++

+++ Carlos Ghosn, de topman NISSAN is aangeschoven bij de Britse premier Theresa May om te praten over een toekomstige uitbreiding van de investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Het Japanse automerk, dat al een grote autofabriek in het Britse Sunderland heeft, twijfelt nog op welke locatie binnen Europa de nieuwe generatie van de Qashqai moet worden gebouwd, zo meldt The Financial Times. De beslissing moet uiterlijk begin volgend jaar worden genomen. Vorige maand liet Ghosn nog weten alleen te gaan investeren in de fabriek bij Sunderland als de Britse regering over de brug zou komen met een compensatie regeling. De auto-industrie in het Verenigd Konikrijk is goed voor 800.000 banen, inclusief 169.000 arbeidsplaatsen bij toeleveranciers. +++

+++ RENAULT heeft geen plannen voor een RS versie van de Captur en Kadjar, maar beide cross-over modellen zullen wel leverbaar worden in een minder hete c.q. extreme ‘RS Line’ uitvoering. De sportieve variant zullen in samenwerking met de Nismo divisie van alliantiepartner Nissan worden ontwikkeld. Die heeft dankzij onder andere de Juke Nismo ruime ervaring met het opvoeren van cross-overs. In ruil voor de diensten van de Nissan divisie, zal men bij Renault adviezen geven over de ontwikkeling van een hete versie van de nieuwe Micra. +++

+++ Vanaf 1 november moeten de ‘onvermijdbare kosten’ oftewel de RIJKLAAR kosten worden opgenomen in de prijs van een nieuwe auto. Over wat er precies onder deze kostenpost valt, mogen importeurs volgens de mededingingswet geen afspraken met elkaar maken, maar de Autoriteit Consument en Markt eist dat in ieder geval dat de ‘onvermijdbare kosten’ in de prijs zijn opgenomen. Dat zijn de registratiekosten, transportkosten, tenaamstelling, recyclingbijdrage en de kosten om de auto rijklaar te maken, zoals het verwijderen van verpakkingsmateriaal en een ‘0 kilometer beurt’. Daarnaast zijn er nog talloze extra’s, die al dan niet bij de nieuwprijs inbegrepen kunnen zijn. Er moet dan gedacht worden aan (een volle tank) brandstof, een mattenset, een reddingshamer, een EHBO kit of een veiligheidspakket. Of deze zaken straks bij de prijs inbegrepen zijn, zal per merk en per model verschillen. Mazda, één van de eerste merken die een nieuwe prijslijst heeft verstrekt, levert al deze zaken bijvoorbeeld standaard op de MX-5. De importeurs hebben met elkaar afgesproken dat er straks 2 prijzen gecommuniceerd gaan worden: de consumentenadviesprijs en de fiscale waarde. Die tweede is het bedrag waarover zakelijke rijders de bijtelling laten berekenen. De fiscale waarde is de prijs inclusief belastingen, maar exclusief de kosten rijklaar maken (dus eigenlijk de prijzen zoals die tot 1 november nog gehanteerd worden voor alle consumenten). Voor een particuliere koper is vanaf volgende maand de consumenten adviesprijs van belang. In theorie betekent het opnemen van de kosten rijklaar maken dat de prijzen van nieuwe auto’s met grofweg 500 tot 1.500 euro zullen stijgen. In de praktijk maakt het geen verschil, omdat de koper die kosten voorheen apart moest afrekenen. +++

+++ Vrijdag werd bekend dat bij 16 van de 30 geteste dieselauto’s die in Nederland hun milieucertificaat hebben gehaald, software is gebruikt die ervoor zorgt dat de auto’s op de rollenbank veel minder uitstoten dan op de weg. Maar dat is niet per definitie verboden. Wanneer mag deze SJOEMELSOFTWARE nu wel worden toegepast en wanneer niet? De RDW zegt dat software die bewust de uitstoot van een auto verhoogt of verlaagt, verboden is. “Maar dit verbod geldt niet in situaties waarbij bijvoorbeeld de motor beschermd wordt tegen schade, om ongevallen te voorkomen of om de veilige werking van het voertuig te verzekeren”, zo valt te lezen in het RDW rapport over de emissietests. Verderop in het rapport wijst de instantie op een probleem. “Deze uitzonderingen leiden tot een grijs gebied in de regelgeving. In dit grijze gebied is het onduidelijk of er sprake is van het beschermen van de motor of van het doelmatig verminderen van de emissiecontrolesystemen”. Een situatie waarbij zo’n controlesysteem kan worden uitgezet, is een dag met lage temperaturen. Maar wat is een ‘lage temperatuur’? Dat is niet vastgelegd. Maar onder meer Mercedes heeft al eens verwezen naar een “opmerkelijk lage buitentemperatuur” om een slecht testresultaat te verklaren. De autofabrikanten zijn nu aan zet. Zij krijgen de kans om de soms grote verschillen in uitstoot bij hun modellen te verklaren. Een van die merken is Suzuki. De Vitara reed bij de RDW test 22 minuten ‘schoon’, daarna schoot de uitstoot omhoog. “De officiële test duurt 20 minuten”, zegt een deskundige. “Dus daar lijkt toch opzet in het spel”. De fabrikanten moeten nu dus bewijzen dat de software voor ‘geoorloofde doeleinden’ is gebruikt. Kunnen ze dat niet, gaat de RDW ervan uit dat er bewust is gesjoemeld. Ondertussen moet de Europese Commissie een oplossing zoeken voor het ‘grijze gebied’. “Over de uitleg van de regels moet de Commissie duidelijkheid bieden. Want zolang die er niet is, kan ook de RDW niet doorpakken”.

+++ TESLA is van plan te gaan samenwerken met Panasonic bij het bouwen van zonnepanelen. Dat heeft topman Elon Musk van de maker van elektrische auto’s laten weten. Tesla werkt ook op andere terreinen al samen met het Japans elektronicaconcern. Met de onthulling van het plan wil Musk aandeelhouders overtuigen om in te stemmen met Tesla’s overname van zonnepanelenmaker SolarCity. Musk is directeur van Tesla en tevens voorzitter bij SolarCity. De geboren Zuid-Afrikaan ziet veel synergievoordelen tussen de beide bedrijven, maar een aantal aandeelhouders ligt dwars. Met Tesla’s inlijving van SolarCity is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar, waarmee het de grootste overeenkomst is in de historie van de zonnepanelenindustrie zou zijn. De aandeelhouders van beide bedrijven mogen op 17 november stemmen over de voorgenomen deal. Op internet wordt inmiddels ook druk gespeculeerd over een eerdere aankondiging van Musk dat Tesla deze week een ‘onverwacht’ product gaat onthullen. Die presentatie zou eigenlijk maandag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar woensdag. Volgens Amerikaanse media zou de aankondiging kunnen wijzen op de komst van een nieuw voertuig. Een andere mogelijkheid zou zijn dat Tesla verbeteringen in de systemen van zijn zelfrijdende auto’s gaat onthullen. +++

+++ De VERKOOP van nieuwe personenauto’s is in het derde kwartaal opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag. Vorig kwartaal werden circa 91.000 nieuwe auto’s aan de man gebracht, ten opzichte van bijna 100.000 auto’s in het derde kwartaal van 2015. Daarmee werd de lijn van de eerste helft van dit jaar doorgetrokken. In de eerste negen maanden van 2016 werden in totaal 15.600 minder nieuwe auto’s verkocht dan vorig jaar, wat een afname is van 5 procent. Met de verkoop van tweedehandsauto’s gaat het wel goed. De verkoop daarvan steeg vorig kwartaal met 5 procent, naar 473.000 wagens. De laatste piek in de verkoop van nieuwe auto’s stamt uit 2011. Sinds dat jaar nemen de verkopen af. De meeste nieuwe auto’s worden aan 55-plussers verkocht. +++

Reageren is niet mogelijk.