Toyota Hilux wil dwarsliggen

0

De Elandtest van het Zweedse autotijdschrift Teknikens Värld is gevreesd bij autofabrikanten. In 1997 werd de Mercedes A klasse al op zijn zij gegooid, en na hem volgden meer modellen (Smart Fortwo, Jeep Grand Cherokee, Peugeot 607). Ook de Toyota Hilux hoort in dit rijtje thuis.

Een ezel stoot zich slechts één keer aan dezelfde steen, maar niet de Hilux. De pick-up werd in 2007 ook al eens aan de elandtest (uitwijken met bijna 70 km/u) onderworpen, met als gevolg dat de Toyota bijna op zijn kant belandde. De nieuwe resultaten blijken niet te verschillen. Opnieuw viel de Hilux tijdens de elandtest bijna om. Dat dit niet gebeurde, was vooral te danken aan de stuurmanskunst van de testrijder.

De concurrentie weet de test met een veel hogere snelheid te doorstaan, dus het ligt niet aan het type auto (ongelijke gewichtsverdeling, ladderchassis en een hoog zwaartepunt). De Nissan Navara en Volkswagen Amarok bleven tot op een snelheid van 67 km/u goed controleerbaar. Amper langzamer zijn de Isuzu D-Max en de Mitsubishi L200 met 66 km/u. De Dodge Ram en de Ford Ranger deden de uitwijkmanoeuvre probleemloos met 64 km/u. Het omslagpunt van de Toyota Hilux ligt echter al bij 59 km/u.

Volgens Teknikens Värld blijft het testresultaat onacceptabel als de optionele 18-inch wielen van de Hilux worden vervangen door standaard 17-inch exemplaren. Toyota erkent inmiddels dat “een aantal parameters een impact hebben op de uitkomst van een uitwijkmanoeuvre”. Wat die zijn, wil de Japanse autofabrikant nog niet laten, maar er wordt wel extra onderzoek toegezegd.

Reageren is niet mogelijk.