Volkswagen begint met een schone lei

0

Volkswagen laat er geen gras over groeien. Althans, daar heeft het alle schijn van, want na de op de autosalon van Parijs onthulde conceptstudie I.D. (productiestart: 2020) zouden dit wel eens de volgende elektrische auto’s van de Duitse gigant kunnen zijn.

volkswagen2025a2

Dat Volkswagen, zeker met de nasleep van de sjoemeldiesel affaire in haar nek, extra gedreven is om te werken aan een milieuvriendelijker imago is duidelijk en begrijpelijk. Zo lieten de Duitsers eind september ontvallen dat zij vol gaan inzetten op elektrische auto’s. De eerder genoemde conceptstudie I.D. was daarvan alvast een voorproefje.

volkswagen2025a3

Maar Volkswagen zal het niet bij één elektrische auto laten. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan andere emissieloze modellen. Van die conceptstudies ziet u hier de patenttekeningen. Die zijn ingediend bij het European Union Intellectual Property Office. Opvallend is de ogenschijnlijke afwezigheid van een voorruit. Dat zou er op kunnen duiden dat we hier met autonoom rijdende modellen te maken hebben.

volkswagen2025a4

Had de I.D. nog Kia Venga proporties, het extreem aërodynamische exemplaar is uit heel ander hout gesneden. Van een ‘Volkswagen familiegezicht’ is totaal geen sprake, maar het betreffende ontwerp is wel een prima alternatief voor de Tesla Model S. En daar is het de Duitsers waarschijnlijk primair om te doen.

volkswagen2025a5

Volkswagen wil zich na de sjoemeldiesel affaire opnieuw uitvinden, net zoals het bedrijf in 1974 dat deed. Toen ging de autofabrikant bij ten onder aan het onvermogen om afscheid te nemen van de Kever. Met de Golf zette Volkswagen een totaal andere koers in. De rest van deze successtory is bekend.

volkswagen2025a6

Dus dat deze serie conceptstudies (waarbij het Tesla alternatief naast vleugeldeuren ook actieve aërodynamica mee lijkt te krijgen), net als de I.D. totaal niet lijkt op een Golf of Passat, is misschien alleen maar goed. Het is een teken dat er nieuwe tijden kunnen aanbreken bij Volkswagen. Overigens: de productieversie van deze conceptstudies krijgen wél een echte voorruit.

volkswagen2025a7

Reageren is niet mogelijk.