Volkswagen topman haalt broekriem aan

0

Matthias Müller (foto), de topman van de Volkswagen Groep, zegt dat de autofabrikant volgend jaar 10 procent moet bezuinigen. Daardoor moeten de verliezen, die het concern momenteel lijdt als gevolg van de sjoemeldiesel affaire, worden opgevangen.

Volkswagen wil daarnaast meer elektrische auto’s gaan ontwikkelen. Met de bezuinigingen komt er budget vrij om dit mogelijk te maken, zo stelt Müller. Volgens de dit jaar aangetreden topman zullen de bezuinigingen “zwaar” vallen en “niet zonder pijn zijn”. De exacte gevolgen zullen later moeten blijken.

Müller zegt dus dat het proces niet pijnloos zal verlopen, maar dat het noodzakelijk is om het dieselschandaal te overleven. Er wordt bespaard op onder andere elektriciteit, de telefoonrekeningen, bureauspullen en onderhoud.

Eerder deze maand werd Müller vrijgepleit van betrokkenheid bij de dieselfraude. Die conclusie is overigens afkomstig uit een onderzoeksrapport dat door Volkswagen zelf betaald is. Het autoconcern heeft tot nu toe 175 miljoen dollar betaald aan advocaten om de schade, niet in de laatste plaats voor het topmanagement, te beperken. Daar is dus blijkbaar wel geld voor.

Gelukkig kan de Volkswagen Groep dankzij goede verkoopresultaten in september wek tegen een stootje. Vorige maand werden er 947.600 nieuwe auto’s verkocht. Dat is ruim 7 procent meer dan in september 2015. Volkswagen lijkt qua verkoopresultaten dus langzaam maar zeker te herstellen van het dieselschandaal, want in eerdere maanden was de groei een stuk bescheidener. Na 9 maanden staat de autobouwer nu op een afzetplus van 2,4 procent.

De sterke septemberresultaten zijn vooral te danken aan China, waar Volkswagen ruim 20 procent meer nieuwe auto’s aan de man wist te brengen. Dit grote Aziatische land neemt met 382.300 exemplaren inmiddels 40 procent van de totale afzet voor haar rekening. In de Verenigde Staten werden in september ruim 3 procent minder auto’s verkocht. In Mexico en Canada bleef de Volkswagen Groep het uitstekend doen, maar door de grote economische problemen in Brazilië, traditioneel een belangrijke markt voor de Duitse fabrikant, daalde de afzet in Zuid-Amerika met meer dan 27 procent.

In Europa wist de Volkswagen Groep afgelopen maand een afzetplus van ruim 6 procent te realiseren. Dat was vooral te danken aan Frankrijk, Italië en Spanje. In de laatste 2 landen was er überhaupt veel meer vraag naar auto’s, zodat dit feitelijk niet zo heel veel zegt over de prestaties van de Volkswagen Groep. Kijken we naar het marktaandeel, dan is het lek nog niet boven water: Het concern had in september 22,9 procent van de Europese automarkt in handen. Begin 2015 was dat nog 25,0 procent.

Op divisieniveau realiseerde de bedrijfswagenafdeling van Volkswagen in september de grootste plus met bijna 20 procent hogere verkopen. Ook Skoda springt er in positieve zin uit want dat merk wist ruim 14 procent meer klanten te trekken. Voor het personenautomerk Volkswagen meldden zich bijna 7 procent meer klanten. Audi moest genoegen nemen met een groei van nog geen 2 procent en deed het daarmee duidelijk slechter dan zijn premiumsegment genoten BMW en Mercedes.

Reageren is niet mogelijk.