Autoverzekeringen fors duurder

0

Automobilisten gaan ook de komende tijd fors meer betalen voor hun autoverzekeringen. De meest recente cijfers van Independer laten zien dat de premies dit jaar met tientallen procenten stegen. De vergelijkingssite verwacht dat de premiestijging, onder meer door de toename van het aantal ongevallen, doorzet.

De jaarpremie voor een WA-verzekering was in september gemiddeld 31 procent hoger dan eind december 2015, zo laat Independer weten. Dat komt neer op 144 euro extra per jaar. Beperkt cascoverzekeringen werden in die periode gemiddeld 22 procent duurder.

Verzekeraars worden niet alleen op kosten gejaagd door meer aanrijdingen, maar ook door alsmaar duurder wordende reparaties. Dat komt doordat er veel meer elektronica en andere hightech uitrusting aan boord is.

Vorig jaar waren er na jaren van daling ineens 50.000 aanrijdingen meer. In combinatie met de duurdere herstelwerkzaamheden heeft dat er voor gezorgd dat verzekeraars gezamenlijk hun uitgaven in 5 jaar tijd met dik 20 procent zagen stijgen tot ruim 1,2 miljard euro. En dat terwijl de sector al jaren verlies leed. De branche is hiervoor op de vingers getikt door de toezichthouders.

Brancheorganisatie Focwa bevestigd het door Independer geschetste beeld en ziet bij autoschadebedrijven de trend zich voortzetten: niet alleen fors meer schades in het laatste kwartaal, maar ook een hoger bedrag dat nodig is om een auto weer rijklaar te maken. Van juli tot en met september zagen de herstellers het gemiddelde reparatiebedrag met bijna 7 procent stijgen tot 1.329 euro; het hoogste bedrag van de afgelopen 10 jaar.

Dat het gemiddelde schadebedrag gestaag stijgt, komt ook doordat autofabrikanten sneller dan ooit tevoren innoveren. Daar plukt de autoconsument de vruchten van, maar de keerzijde van de medaille is dat een eenvoudige schade al snel duur kan uitvallen. Een bumper met camera’s en sensoren repareren, is nu eenmaal wat anders dan de kale bumper van een paar jaar terug.

Reageren is niet mogelijk.