Buick Velite maakt indruk

0

Buick gebruikt de Guangzhou Auto Show als podium voor de presentatie van een nieuwe conceptstudie. Die luistert naar de naam Velite en staat model voor een nieuw sublabel van het merk, Buick Blue, dat de Amerikanen willen gaan gebruiken voor groene, geëlektrificeerde auto’s in China.

China is inmiddels de belangrijkste afzetmarkt voor Buick met afgerond 900.000 verkopen in 2014. De Verenigde Staten neemt tegenwoordig een bescheidener tweede plaats in en was in dat jaar goed voor nog niet eens een kwart van bovengenoemd aantal. Buick is in China bovendien groter dan Chevrolet, mondiaal het belangrijkste volumemerk van General Motors. Dat is niet verwonderlijk, want historisch zo gegroeid. Bovendien schijnt ‘Buick’ in het Chinees lekker te bekken.

Gelet op het belang van de Chinese markt is het dus logisch dat Buick niet steevast de Verenigde Staten de primeur gunt van haar conceptstudie, maar nu ook voor het grote Aziatische land een eigen showmodel heeft ontwikkeld. General Motors zegt hiervoor samengewerkt te hebben met haar Chinese joint venture partner SAIC. Als inspiratiebron voor het design fungeerden volgens Buick water en de Chinese cultuur. We zien een cross-over met scherpe hoeken en ‘vloeiende’ lijnen. Daarnaast is een panoramisch dak aanwezig. Verder meldt Buick gebruik te hebben gemaakt van gerecyclede materialen.

veliteconcepta2

Velite is een bekende naam voor Buick fans. Het werd voor het laatst gebruikt voor een conceptstudie voor een cabriolet die in 2004 op de New York Auto Show werd gepresenteerd. Afgelopen september viel in de wandelgangen te vernemen dat Buick de modelnaam Velite zou gaan afstoffen voor een aangepaste versie van de Chevrolet Volt voor de Chinese markt.

Dat gerucht klopt slechts deels. Technisch lijkt de nieuwe Velite conceptstudie verwant te zijn aan de Volt, maar het exterieur is totaal anders. Bovendien zou het model over een krachtige stekkerhybride aandrijflijn beschikken en dat is toch niet helemaal hetzelfde als een elektrisch model met een actieradius verhogende verbrandingsmotor aan boord.

De Velite heeft een lithium/ion batterijenset. Daarnaast is hij uitgerust met techniek om een aantal rij functies autonoom te kunnen uitvoering, een heel scala aan veiligheidssystemen en is hij in staat om op allerlei manieren verbinding te maken met mobiele apparaten, het internet en ‘de cloud’.

veliteconcepta3

Het is niet bekend of General Motors en SAIC concrete productieplannen hebben voor de Buick Velite, maar vermoedelijk is dit wel het geval. Alles ‘klop’ aan dit studiemodel. Door de hogere bouw (cross-over) en de andere aandrijflijn is de Velite dus geen voorbode van een Chinese versie van de Volt. General Motors zou dat model in China bovendien prima als Chevrolet op de markt kunnen brengen, een merk dat aldaar inmiddels ook goed op de rails staat.

De Velite lijkt bovendien een halve klasse groter een stuk hoogwaardiger dan de volledig elektrische Chevrolet Bolt. Daarmee zou het model ook een interessante aanvulling kunnen zijn op het gamma van Opel, het Europese zustermerk van Buick. Wij kunnen in onze marktregio de komende jaren sowieso een tsunami aan elektrische auto’s uit China verwachten. Misschien is de Velite daar wel één van. Qua bouwkwaliteit hoeven wij ons geen zorgen te maken. Volvo laat in China namelijk straks alle exemplaren van de S90 produceren.

Reageren is niet mogelijk.