Ferrari kijkt terug op goed kwartaal

0

Ferrari heeft een goed derde kwartaal achter de rug waarin zowel de verkopen als de winst omhoog gingen. Het Italiaanse bedrijf ziet in de sterke cijfers aanleiding de winstverwachting voor heel 2016 te verhogen.

Ferrari bracht in totaal 1.978 auto’s aan de man, hetgeen er 29 stuks (1,5 procent) meer waren dan in het derde kwartaal van 2015. Doordat vooral de allerduurste, door een V12 motor aangedreven sportwagens in trek zijn, steeg de omzet nog sterker, namelijk met afgerond 8 procent tot 783 miljoen euro. Onder de streep resteerde 113 miljoen euro, een vijfde meer dan in het derde kwartaal van 2015, toen er 94 miljoen euro naar de eigen spaarrekening overgemaakt kon worden.

Over heel 2016 verwacht Ferrari nog altijd zo’n 8.000 sportwagens te verkopen, goed voor circa 3 miljard euro aan omzet. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, komt naar verwachting uit op 850 miljoen euro. Eerder ging Ferrari uit van 800 miljoen euro.

In de Formule1 gaat het Ferrari momenteel minder voor de wind. Voor de op dividend beluste aandeelhouder is dat niet zo’n probleem, maar voor Sergio Marchionne, topman van moederbedrijf Fiat Chrysler Automobiles (FCA), wel. Volgens hem is Ferrari namelijk pas succesvol als het in de koningsklasse van de autosport lekker draait en is de sportwagentak slechts bedoeld om de racerij mee te bekostigen.

Het is echter de vraag of de FCA baas dit daadwerkelijk meent, of dat hij simpelweg de tegeltjeswijsheden van Enzo Ferrari kopieert om de legende overeind te houden. Feit is wel dat de Scuderia niet de ambitie heeft om (veel) meer dan 8.000 auto’s per jaar te bouwen. De vraag moet altijd groter zijn dan het aanbod. Dat hoort óók bij de Ferrari legende.

Reageren is niet mogelijk.