Ford heeft afgelopen maand minder auto’s in de Verenigde Staten weten te verkopen. De afzet aan particulieren liepen met 7 procent terug. Bedrijven, overheidsinstellingen en wagenparkbeheerders kochten 24 procent minder auto’s met de blauwe ovaal op de grille.
Volgens Ford was dit min of meer gepland. De autofabrikant wil meer richten op de particuliere markt, waar de winstmarges groter zijn. Ford meldt dat de zogeheten Super Duty uitvoeringen van haar grote pick-up het uitstekend doen. Die auto’s zorgden er voor dat de gemiddelde transactiewaarde wél steeg.
Ford zegt bovendien minder met kortingen te strooien. De gemiddelde ‘rebate’ die de Amerikaanse koper in oktober kon krijgen was 570 dollar minder dan in de maand ervoor. Verder meldt Ford dat er van de Transit bestelwagen juist 9 procent meer exemplaren werden verkocht.
Maar die Transit is blijkbaar een druppel op de gloeiende plaat want per saldo verkocht Ford in oktober 12,5 procent minder auto’s. De teller bleef steken op 179.744 exemplaren. Ford is op concernniveau kleiner dan General Motors, maar was lange tijd op merkniveau de nummer1. In oktober was dit niet langer het geval: Chevrolet verkocht 181.964 auto’s (slechts 0,8 procent minder dan in dezelfde maand van 2015).
Gelukkig is gedeelde smart halve smart. Merken die het in oktober slechter deden dan Ford waren in alfabetische volgorde Acura (het gezichtloze premiummerk van Honda), Alfa Romeo (- 60,3 procent; de Giulia kan geen dag te vroeg de Noord Amerikaanse kust bereiken), BMW (- 18,4 procent; zegt een leveringsprobleem met SUV modellen te hebben), Chrysler (- 44,7 procent; uit het al niet bepaald brede gamma is nu ook de 200 sedan verdwenen), Dodge (- 16,4 procent; idem, al heet het slachtoffer hier Dart), Fiat (-24,3 procent; dat krijg je als je onderaan bungelt in de betrouwbaarheidstatistieken), Land Rover (- 23,2 procent; de Discovery Sport is ook in de VS koeltjes ontvangen), Scion (- 94 procent; dit eigenzinnige merk is het Amerikaanse equivalent van Lancia), Smart (- 42 procent; hier moet de Electric Drive versie redding gaan bieden; de marktintroductie heeft in de VS dan ook een hogere prioriteit dan bij ons) en Volkswagen (-18,5 procent; naast de dieselschade speelt ook het ontbreken van ‘verkoopbare’ SUV modellen het merk parten).
Merken die tegen de trend in wisten te groeien op de Amerikaanse automarkt waren in alfabetische volgorde Bentley (+ 157,9 procent; de Bentayga is hier voor welgestelden natuurlijk spek in het bekkie), Buick (+7,4 procent; dat krijg je als je het best scorende Amerikaanse merk bent in de betrouwbaarheidstatistieken), Jaguar (+225,8 procent; wat de Bentayga is voor Bentley, dat is de F-Pace voor Jaguar), Lincoln (+ 6,9 procent; de nieuwe Continental zorgt voor veel positieve publiciteit), Maserati (+11,9 procent; de Levante weet ook op de Amerikaanse markt het tij te keren), Porsche (+ 10,7 procent; dit merk kan niks fout doen) en Ram (+ 11,5 procent; deze pick-up specialist profiteert van de productieproblemen bij Ford met soortgelijke modellen). Mercedes wist niet te groeien in oktober, maar verloor ook eigenlijk niks. Daardoor gaat dit merk in het Amerikaanse premiumsegment aan kop, royaal voor Lexus en BMW.