McLaren komt met opvolger F1

0

Na het gedwongen vertrek van Ron Dennis als directeur van McLaren (de aandeelhouders hebben daartoe besloten), kan het merk nu wel wat positieve publiciteit gebruiken. Die wordt op een serveerblaadje aangereikt in de vorm van de mededeling dat er een spirituele opvolger komt voor de beroemde F1 uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

McLaren bouwt momenteel indrukwekkend goede sportwagens die gerust in één adem genoemd kunnen worden met het repertoire van Ferrari en Porsche (en daarmee superieur aan de nieuwe Honda NSX en Lamborghini Huracan), maar een model dat net zo legendarisch is als bovengenoemde F1 zit daar met alle respect niet bij.

Een nieuw ontwikkelingsproject van McLaren, met de codenaam BP23 (de afkorting staat voor: ‘Bespoke Project 2, 3 seats’), moet daar verandering in brengen. De sportwagen in de geest van de F1 moet begin 2019 op de markt komen. Mocht u nu denken: “oh dat lijkt mij wel wat!”, dan is er teleurstellend nieuws: alle 106 beschikbare exemplaren zijn al onder voorbehoud verkocht. Waarom 106? Omdat McLaren van de F1 exact evenveel exemplaren bouwde.

mclarenf1a

De gelimiteerde supersportwagen, waarmee een hommage wordt gebracht aan de F1, krijgt een hybride aandrijflijn en wordt door McLaren omschreven als een ‘Hyper-GT’. Daarmee wil het Britse merk benadrukken dat het geen hardcore model wordt, maar eentje die (ook) geschikt is voor het afleggen van lange afstanden. Net als bij de F1 het geval was, krijgt de Hyper-GT 3 zitplaatsen, waarbij de bestuurderstoel centraal zal worden geplaatst en de zetels voor de 2 passagiers daar schuin achter. Ook voorziet McLaren de supersportwagen van vleugeldeuren, waarbij een deel van het dak in de deur doorloopt. Precies zoals bij het ‘origineel’ dus.

Alle 106 exemplaren worden naar wens van de klant samengesteld. Dat is mogelijk omdat de supersportwagen door de McLaren Special Operations (MSO) divisie wordt gebouwd. Bijzonder is dat alle knoppen en dashboarddelen specifiek voor deze auto worden ontworpen. McLaren zal dus geen componenten gebruiken uit zijn andere modellen. Toch is er een donkerbruin vermoeden dat McLaren de P1 als basis gaat gebruiken.

Reageren is niet mogelijk.