Nieuwstelex

0

+++ DAIMLER werkt in de Israëlische stad Tel-Aviv aan de bouw van een nieuw ontwikkelingscentrum. Aldaar gaan de ingenieurs van het Duitse autoconcern zich richten op digitalisering, autonoom rijden, veiligheidssystemen en connectiviteit. “Wereldwijd zijn er circa 16.000 mensen werkzaam in onze R&D afdelingen”, aldus Thomas Weber, lid van de Raad van Bestuur van Daimler. Die werken op 24 verschillende locaties verspreid over 12 landen. De grootste centra zijn gevestigd in Sindelfingen en Stuttgart-Untertürkheim (Duitsland), Sunnyvale (VS Californië), Bangalore (India) en Peking (China). In het ontwikkelingscentrum in Tel-Aviv wordt straks gewerkt aan de uitbouw van mobiliteitsservices en digitalisering. Daimler gaat er proefprojecten draaien, tests doen en nieuwe bedieningsconcepten ontwikkelen. Daarnaast gaat de autofabrikant er werken aan een netwerk van lokale partners, universiteiten en hightech bedrijven. Daimler zette onlangs al een grote stap met innovatie in samenwerkingsverband door samen met Audi, BMW en telecombedrijven Ericsson, Intel, Nokia en Qualcomm een 5G-netwerk te ontwikkelen. +++

+++ FIAT Chrysler Automobiles (FCA) heeft op haar thuismarkt afgelopen maand 12,4 procent meer auto’s weten te verkopen. Daarmee deed het merk het duidelijk beter dan de markt als geheel, die 9,75 procent pluste. Na 10 maanden zijn er bijna 450.000 auto’s verkocht; een toename van +19,5 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2015. Het marktaandeel staat nu op 28,95 procent. Fiat heeft de opmars in eigen land mede te danken aan de Tipo die inmiddels de best verkochte auto in zijn segment is. Bijna 40.000 Italianen kozen reeds voor de Tipo. In Turkije, waar de middenklasser gebouwd wordt, gaat het om ruim 24.000 klanten. Elders in Europa konden 15.000 bestellingen voor de Tipo worden genoteerd. Inmiddels wordt het model ook in Mexico verkocht, als Dodge Neon. Het hoofdmerk Fiat wist vorige maand 29.600 auto’s te verkopen in Italië; een stijging van 6,5 procent. De Panda voert bij dit merk de statistieken aan, gevolgd door de Punto, de 500, de 500X en de 500L. Lancia is in Italië nog steeds ‘alive and kicking’ en bezette afgelopen maand de tweede plaats met 5.446 auto’s. De verkopen van Alfa Romeo veerden in oktober met 31,3 procent op, uiteraard dankzij de Giulia. Veel plezier heeft FCA in Italië ook van dochter Jeep dat afgelopen maand 3.400 klanten trok (+31,9 procent), waarvan 2.929 mensen voor de Renegade kozen. Maserati verkocht vorige maand in eigen land 252 auto’s (+115,4 procent) en Ferrari 21 (+10,5 procent).

+++ HYUNDAI past voorlopig haar Britse verkoopprijzen niet aan, ondanks de gevolgen van de Brexit en de relatief lage koers van de Pond. Met het besluit om de tarieven niet te verhogen, onderscheidt het Koreaanse automerk zich van veel concurrente, die besloten om dat wél te doen. Zo verhoogt Honda de prijzen gemiddeld met 0,9 procent, Nissan met 1 tot 1,5 procent, Ford met 1,5 procent, Suzuki en PSA met 2 procent en Vauxhall (de Britse zustermerk van Opel) zelfs gemiddeld met 2,5 procent. Deze prijsstijgingen zijn puur het gevolg van de veranderde koerswissel verhoudingen. Importheffingen, die onvermijdelijk zijn als de Brexit eenmaal een feit is, hebben nu nog geen effect. Hyundai zegt de prijzen onveranderd te laten om de modellen van het merk “bereikbaar te houden”. Maar landendirecteur Tony Whitehorn laat doorschemeren dat de Koreaanse autobouwer op langere termijn wel haar tarieven zal moeten verhogen. Dit jaar zal dat in ieder geval niet meer gebeuren. +++

+++ MERCEDES heeft afgelopen maand voor de 44ste achtereenvolgende keer een nieuw verkooprecord neergezet. Ook staat de afzetteller in China met 387 registraties nu al hoger dan in heel 2015. Volgens verkoopdirecteur Ola Källenius verkocht Mercedes wereldwijd 173.096 nieuwe personenauto’s in oktober; een stijging van 11 procent. Het jaarsaldo staat na 10 maanden nu op 1,71 miljoen exemplaren, hetgeen er 11,7 procent meer zijn dan in dezelfde periode van 2015. De sterke groei in oktober is grotendeels te danken aan China, waar Mercedes afgelopen maand 42.224 nieuwe personenauto’s verkocht, oftewel ruim 27 procent meer dan in oktober 2015. China is nu goed voor een kwart van de wereldwijde afzet van het Duitse merk. In Europa werd een verkoopplus van een kleine 10 procent gerealiseerd. Alleen in Duitsland ging het minder (-1 procent) maar dat kwam doordat de markt als geheel niet in een opperbeste koopstemming was. Ook in de Verenigde Staten ontwikkelde de afzet zicht licht negatief (-1 procent), maar over Nederland zal Mercedes niet ontevreden zijn. Daar kon, ondanks iets lagere verkopen, het marktaandeel duidelijk worden vergroot. +++

+++ NISSAN heeft in Europa een nieuwe mijlpaal bereikt door meer 75.000 elektrische auto’s te verkopen. De Leaf is nog altijd in trek. In de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop van dit model met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wereldwijd heeft Nissan tot nu toe al 260.000 elektrische auto’s verkocht. Daarvan is het merendeel een Leaf. Nissan heeft nog een tweede elektrisch model: de e-NV200. Dit emissieloze busje blijkt eveneens in trek. De verkoop steeg in de eerste 6 maanden van dit jaar met 34 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. +++

+++ Ter gelegenheid van een conferentie in Parijs over OUDERS en rijgedrag werden de resultaten van een IPSOS enquête bekendgemaakt. Uit de antwoorden van 993 jonge Franse bestuurders van 18 tot 25 jaar blijkt dat het rijgedrag van hun ouders een sterke invloed heeft op dat van de kinderen. 65 procent van de ondervraagde personen zegt dat ze het meest beïnvloed werden door hun ouders en slechts 25 procent door de instructeur van de rijschool. De jongeren hebben vooral vertrouwen in hun ouders achter het stuur en geven hun vader een score van 7,8/10 en hun moeder 8,1/10. Uit de enquête blijkt dat jongeren bepaalde gewoontes overnemen. Zo geeft 68 procent toe de snelheidslimieten te overtreden, wat 72 procent van de ouders ook doet. De verhoudingen zijn hetzelfde als het gaat om door het rood licht rijden of weigeren om voetgangers voorrang te geven. 65 procent van de jongeren geeft toe ooit al gereden te hebben wanneer ze te veel gedronken hadden, een percentage dat 69 procent bedraagt bij de ouders. Het onderzoek bewijst dat jongeren op bepaalde punten beter scoren, zoals het gebruik van de richtingsaanwijzers of de gordel. Verontrustend is daarentegen het gebruik van de smartphone: 47 procent van de jongeren geeft toe hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden, tegenover 30 procent van hun ouders en 48 procent leest of verstuurt sms’jes al rijdend, tegenover 22 procent van de ouders. +++

+++ Afgelopen zaterdag is in de uitzending van EenVandaag een onderzoek gepresenteerd over REKENINGRIJDEN. De leden van het opiniepanel van dit televisieprogramma hebben aangegeven het eerlijker te vinden om te betalen voor het gebruik van de auto dan te betalen voor het bezit van de auto. Veel minder steun is er voor extra heffingen, zoals een fileheffing. De resultaten van het onderzoek van EenVandaag komen overeen met die van peilingen die de ANWB onder haar leden gehouden heeft. Het principe van betalen voor het gebruik van de auto in plaats van voor het bezit ervan, wordt als eerlijk ervaren, maar leden hebben zorgen over extra heffingen . En er zijn nog vragen over de (technische) uitwerking van een toekomstig systeem. Op basis van de signalen van leden is de ANWB van mening dat een volgend kabinet stappen richting betalen naar gebruik moet onderzoeken. Daarbij zal heel nauwkeurig moeten worden gekeken naar de concrete uitwerking. Op dit moment ligt er geen concreet plan waarover de ANWB zich kan uitspreken. “Daarmee is op dit moment de vraag niet aan de orde of de ANWB voor of tegen een andere manier van betalen is”, zo laat een woordvoerder weten. Om de belangen van haar leden te beschermen , stelt de ANWB bij een uitwerking van een ander betaalsysteem de volgende 3 voorwaarden: 1) Niet duurder: alle vaste autobelastingen worden volledig afgeschaft. De totale autobelastingen gaan niet omhoog. De automobilist gaat er gemiddeld op vooruit. 2) Simpel en betrouwbaar: het betalen per kilometer is zo simpel mogelijk. Begin klein en stel bij waar nodig. De privacy van de automobilist is altijd gegarandeerd. 3) Draagvlak onder de automobilist: de overheid moet te allen tijde rekening houden met de wensen en zorgen van de automobilist en blijven investeren in draagvlak. In de uitzending van EenVandaag is tevens gesuggereerd dat rekeningrijden de enige oplossing zou zijn voor de toenemende files. De ANWB is het daar niet mee eens. Ook andere oplossingen, zoals het extra en slimmer investeren in onze infrastructuur, zijn daarvoor onontbeerlijk, zo laat de woordvoerder weten. +++

+++ RENAULT gaat gebruikmaken van technologie voor zichtsensoren die geïnspireerd zijn op het menselijke oog om rij hulpsystemen en autonoom rijdende voertuigen nog beter te laten presteren. Carlos Ghosn, de CEO van Renault, maakte tijdens de Web Summit een strategische samenwerkingsovereenkomst bekend met Chronocam. Dit bedrijf ontwikkelt zichtsensoren geïnspireerd op het menselijke oog. Daarmee biedt het naar eigen zeggen een revolutionaire nieuwe benadering voor artificieel zicht voor toepassing in de auto. Renault is actief betrokken bij de start-up voor de ontwikkeling van innoverende technologie. Door de overeenkomst zal een nieuwe fase begonnen kunnen worden in het onderzoek naar, en de uitrol van, de oplossingen van Chronocam voor de detectie en de verwerking van visuele informatie van de rij hulpsystemen van Renault en de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. De 2 ondernemingen zullen samenwerken om de technologie van Chronocam te implementeren op terreinen als het vermijden van aanrijdingen, de ondersteuning van de bestuurder, de bescherming van voetgangers, dode hoek waarschuwing en nog andere functies die essentieel zijn om zowel door mensen bestuurde als zelfrijdende voertuigen veiliger en doeltreffender te maken. “We hebben de ambitie om één van de eerste merken te worden die tegen een betaalbare prijs rij technologie aanbiedt op in grote aantallen geproduceerde auto’s waarmee ‘zonder handen en met de ogen dicht’ kan worden gereden. We zijn dan ook blij samen met Chronocam te kunnen werken aan technologie voor computers die kunnen ‘zien’ “, aldus een woordvoerder van Renault. +++

+++ ROLLS-ROYCE heeft een luxeprobleem: de hele productie van de Phantom voor 2017 is al uitverkocht, inclusief de 50 bijzondere exemplaren van de Phantom Coupé en de Drophead Coupé Zenith Collection. Er wordt nu hard gewerkt aan een opvolger voor het Britse vlaggenschip die conform de laatste trends flink zal afslanken dankzij intensiever gebruik van aluminium. Waarschijnlijk zal de nieuwe Phantom over een klein jaar worden voorgesteld, zodat er direct orders genoteerd kunnen gaan worden voor 2018. +++

+++ ABS Autoherstel introduceert een concept voor cosmetische SCHADES: ABS2go, speciaal voor schades die binnen maximaal 4 uur kunnen worden hersteld. De schadeketen wil het aanbod differentiëren op basis van soort schade. In 2011 introduceerde het bedrijf al One Day Repair, voor schades die binnen 24 uur kunnen worden hersteld. De klant moet hierbij wel de auto achterlaten en op een ander tijdstip terugkomen om hem op te halen. ABS2go is flexibeler, omdat de klant (afhankelijk van de reparatietijd) kan kiezen tussen wachten terwijl de auto wordt hersteld of op een later tijdstip terugkomen. One Day Repair blijft overigens wel bestaan. Voor ABS2go worden multifunctionele cabines ingezet, waar alle handelingen op één plek kunnen worden uitgevoerd. Omdat de auto niet hoeft te worden gerangeerd, kunnen er meerdere auto’s tegelijk worden gerepareerd en verstoren de kleine schades niet het proces van het complexere werk. +++

+++ VOLKSWAGEN heeft zich opnieuw in de PR nesten gewerkt. Dit keer niet met sjoemelsoftware, maar met het ontslag van een personeelslid die een ‘gevoelig’ dossier voor de autofabrikant behandelde: Manfred Grieger. De bedrijfshistoricus had eerder al een onderzoek gepubliceerd naar “de rol van de Volkswagen fabriek en haar arbeiders tijdens het Derde Rijk”. Daar heeft hij veel lof voor gekregen. Hij durfde de vinger op de zere plek te leggen, namelijk dat er in de fabriek veel arbeiders aan het werk werden gezet die afkomstig waren uit concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Maar een soortgelijk onderzoek bij dochtermerk Audi is totaal verkeerd gevallen in Wolfsburg is totaal verkeerd gevallen en lijkt hem nu de kop gekost te hebben. Het vertrek van Grieger heeft in Duitsland, maar ook elders, tot veel vragen geleid. Volkswagen heeft momenteel al genoeg schandalen op haar bordje liggen en nu wordt iemand de laan uitgestuurd die een zo mogelijk nóg gevoeliger dossier behandelde dat de sjoemeldiesel affaire. Vooraanstaande collega’s van Grieger stellen dat de historicus door Volkswagen kort werd gehouden en in zijn wetenschappelijke vrijheid werd beperkt. Hij zou daardoor niet meer goed zijn werk kunnen dien. De collega’s beschuldigen de autofabrikant van een “wraakzuchtige straf” voor Grieger. Het tijdschrift Wirtschaftswoche ziet er een breder probleem in: Volkswagen zou in ethisch opzicht überhaupt niet meer geloofwaardig zijn sinds het dieselschandaal. “De top van de onderneming heeft jarenlang de consument systematisch misleid. Uitgerekend nu iemand ontslaan die voor opheldering had moeten zorgen, toont aan dat de directie van Volkswagen in een ivoren toren leeft”, zo luidt de kritiek. In een tegenreactie probeert Volkswagen de aandacht nu af te leiden door een onderzoek aan te kondigen naar de rol van het bedrijf tijdens de dictatuur destijds in Brazilië. Het is de vraag of Duitsers die het ‘eerlijke verhaal’ over het verleden van hun eigen land daar genoegen mee zullen nemen. +++

Reageren is niet mogelijk.