Nieuwstelex

0

+++ Als het van de politieke partij Groen afhangt, komt er vanaf 2030 in BELGIE een volledige verbod op het gebruik van alle auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Ook CD&V staat positief tegenover een dergelijk voorstel. De Vlaamse regering legt begin december haar klimaatambities voor op een nieuwe klimaattop. Intussen zijn er in het Vlaams Parlement al gesprekken opgestart tussen meerderheid en oppositie over een gezamenlijk plan van aanpak. Groen voorzitster Meyrem Almaci heeft 10 maatregelen klaar die zij tijdens de discussie in de groep wil gooien. Uiterlijk 2030 een volledig afscheid van fossiele energie is het doel. Zo wil Groen dat er vanaf 2018 alleen nog elektrische bussen rijden. Vanaf 2030 moet er een volledig verbod komen op auto’s die rijden op benzine of diesel. Om alle auto’s te vervangen door elektrische exemplaren zal er wel nog fors geïnvesteerd moeten worden in meer laadpalen. België telt momenteel slechts zo’n 500 elektrische laadpalen, minder dan de helft van een stad als Amsterdam. Ook Jong CD&V heeft een voorstel klaar: vanaf 2025 mogen er geen nieuwe diesels en benzineauto’s meer worden verkocht. In 2030 worden ze volledig van de weg gebannen. Zowel Groen als CD&V verwijzen naar Noorwegen, waar de regering al een dergelijke maatregel heeft aangekondigd. Daar mogen er tegen 2025 geen auto’s met CO2-uitstoot meer worden ingeschreven. De Europese doelstelling is om in 2050 diesels en benzineauto’s uit het straatbeeld te laten verdwijnen. +++

+++ Volgens de baas van de afdeling motorontwikkeling van Toyota zouden DIESEL motoren binnenkort wel eens dubbel zo duur kunnen worden als hybride aandrijflijnen als gevolg van de toekomstige uitstootnormen. Momenteel zijn dieselmotor weliswaar duurder dan hun benzinecollega’s, maar goedkoper dan hybride aandrijflijnen. Volgens Koei Saga, hoofd motorontwikkeling bij Toyota, zullen dieselmotoren steeds meer complexe en dus duurdere uitlaatgas nabehandelingtechnieken nodig hebben. Als gevolg daarvan zullen zij duurder worden dan hybride aandrijflijnen. “Ik denk dat diesels in de toekomst zelfs dubbel zoveel zullen kosten als hybride technologie”. Uiteraard verrassen dit soort uitspraken niet echt wanneer ze van Toyota komen; dit merk stoelt zijn strategie steeds meer op hybride modellen. Saga geeft echter toe dat dieselmotoren nog niet compleet afgeschreven kunnen worden. Voor vrachtwagens, bussen, schepen houden ze hun waarde, evenals voor bepaalde markten zoals groeilanden. De Toyota Land Cruiser blijft voorlopig dus leverbaar met een dieselmotor …

+++ In DUITSLAND doet de regering er alles aan om het aantal kopers van een elektrische auto op te voeren, maar in de praktijk blijken de subsidies en premies niet echt te werken. Met name het onpraktische karakter van veel modellen houdt kopers tegen. Men wil domweg zonder na te denken onderweg kunnen en dat lijkt met de huidige generatie elektrische auto’s niet mogelijk. Daarvoor moet je geduld hebben, want er komt een nieuwe reeks modellen aan met andere accu’s en in theorie verbeterde actieradius. Opel en Renault lopen daarin voorop. Sinds de subsidieregeling van kracht werd, kozen 2.650 Duitsers voor een nieuwe elektrische auto en 1.801 voor een stekkerhybride. Terwijl de premiepot bedoeld was om 250.000 tot 300.000 van die modellen de weg op te krijgen. Daarbij valt wel op dat de Duitse overheid veel zuiniger omspringt met de subsidiepot dan bijvoorbeeld de Franse. Daar krijgt men bij aanschaf van een elektrische auto 10.000 euro terug. Overigens erkent men ook in Duitsland dat een elektrische auto slechts dan een alternatief is voor een conventioneel aangedreven model als men met name veel korte ritten maakt, een eigen garage bezit met daarin eigen laadapparatuur, dan wel een laadstation om de hoek heeft. Men moet ook iets idealistisch hebben en menen dat het milieu er beter van wordt. Daarbij moet aangemerkt dat de meeste stroom nog steeds wordt opgewekt door niet al te schone energiecentrales, waardoor de uitstoot van een elektrische auto via die omweg vaak net zo groot is als een meer normale auto. +++

+++ MERCEDES werkt aan een facelift voor de inmiddels 3 jaar oude C klasse. De uiterlijke wijzigingen blijven beperkt tot andere bumpers en een nieuwe indeling voor de koplampunits. In het interieur komt een instrumentarium in de stijl van het optionele digitale exemplaar dat in de huidige E klasse te vinden is. In het tweede kwartaal van volgend jaar verwacht Autointernationaal.nl de bijgeschaafde C klasse op de markt. +++

+++ De Duitse brancheorganisatie ZDK en testinstantie Dekra bepleiten een vernieuwd, praktisch goed uitvoerbare methode om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te meten. Deze moet geïntegreerd worden binnen het bestaande uitlaatgasonderzoek, inclusief passende grenswaarden. Beide organisaties benadrukken dat de doorontwikkeling van een efficiënt, modern uitlaatgasonderzoek hoogst noodzakelijk is. Met name de METING van stikstof moet wat hen betreft goed geregeld worden. ZDK en Dekra pleiten voor de vorming van een werkgroep die de opdracht moet krijgen om op zo kort mogelijke termijn een voorstel te ontwikkelen voor een gemoderniseerde emissiemeting. Daarmee kan verkoop van modellen die een ontoelaatbaar hoge uitstoot hebben worden voorkomen, met als gevolg verbetering van de luchtkwaliteit.

+++ MITSUBISHI heeft last van roest. Dat blijkt uit 2 verschillende terugroepacties. De eerste omvat de Outlander. Daar kan water insijpelen in het scharnier van de ruitenwissers. Dat kan dan van binnenuit roesten, ook al zie je niets aan de buitenzijde. De wisser van modellen die tussen september 2006 en maart 2013 gemaakt zijn, kan daardoor plots stoppen met functioneren. In de Verenigde Staten dwingen de bevoegde instanties de fabrikant daarom om meer dan 100.000 exemplaren van de Outlander terug te roepen. De tweede terugroepactie betreft de Mitsubishi ASX, meer specifiek exemplaren die gebouwd zijn tussen augustus 2010 en januari 2015. Ook daar is roest de boosdoener. Maar hier kan het de ruitenwissermotor aantasten. Het effect is echter hetzelfde: de ruitenwissers kunnen het plotseling niet meer doen. +++

+++ Hoe heet wordt de nieuwe sportieve topuitvoering van de SEAT Ateca? Er kon al diverse keren een prototype worden betrapt, maar een alternatief voor de Audi RS Q3 en Mercedes GLA 45 AMG lijkt te hoog gegrepen. De prototypes beschikken over 4 uitlaatpijpen, hetgeen minimaal de 290 pk variant van de 2.0 TSI motor uit de prefacelift Leon Cupra doet vermoeden. Maar om sneller te kunnen zijn dan deze lichtere en lagere hatchback, is er wel even meer nodig. Het kan dus ook zijn dat Seat eerst een toontje lager gaat zingen en het vooralsnog bij een Ateca FR houdt. Dan is eigenlijk de 220 pk variant van de 2.0 TSI motor wel voldoende. +++

+++ TOYOTA heeft bevestigd dat zij een nieuwe afdeling op poten gaat zetten dat zich gaat bezighouden met de ontwikkeling van elektrische modellen. Daarmee laat het Japanse autoconcern aan niet langer op twee (hybride en waterstof) paarden te willen wedden voor wat betreft de vergroening van het wagenpark. De nieuwe afdeling zal vanaf december bemand worden door werknemers van diverse divisies van Toyota. Doel is alle kennis binnen het bedrijf op het gebied van elektrische aandrijving te bundelen. Volgens Toyota is zo’n kleine organisatie bevorderlijk voor de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen tot stand kunnen komen. Indirect geven de Japanners daarmee aan grote haast te hebben. In 2020 moet de eerste volledige elektrische auto van Toyota op de markt komen. +++

+++ Het was, is en blijft een probleem: auto’s die in de praktijk veel meer VERBRUIKEN dan in de folder staat. Dat wordt dan vaak geweten aan rijstijl, belading, verkeerssituaties of zelfs het weer, maar de testwaarden zijn vaak ook buitengewoon theoretisch. Anders kunnen afwijkingen, die bij een onderzoek van het Duitse Kraftfahrt Bundesamt aan het licht kwamen, van ruim 60 procent ten opzichte van de officiële verbruikswaarden niet verklaard worden. Van 54 auto’s die men testte waren er 30 die wel erg royaal omsprongen met brandstof, ondanks de folderbelofte dat die allemaal heel zuinig zouden zijn. Opvallend is ook dat tijdens de praktijktests (dus buiten het laboratorium) sommige splinternieuwe modellen meer verbruiken dan hun voorgangers. +++

+++ Na Tesla heeft nu ook Jaguar Land Rover (JLR) openlijk twijfels geuit over het nut van WATERSTOF auto’s. De R&D directeur van het Britse merkenduo noemt het zelfs “complete nonsens”. Marc Tarpenning, de medeoprichter van Tesla, had eerder al een knuppel in het hoenderhok gegooid. In de erg ‘directe’ communicatiestijl die we kennen van de bestuurders van Tesla had hij in mei jongstleden ondubbelzinnig verklaard dat “de brandstofcel oplichterij is”. Zijn conclusie was dat batterijen veruit de meest interessante oplossing zijn om energie te leveren voor een elektrische auto. Maar gezien de filosofie waar Tesla op is gestoeld, kan er moeilijk een ander standpunt van dit bedrijf verwacht worden. Hoe dan ook, nu doet Wolfgang Ziebart, de R&D directeur van Jaguar Land Rover, vergelijkbare uitspraken: “De energiebalans van de bron tot aan het wiel van een waterstofauto uitgerust met een brandstofcel is rampzalig”, zo verklaarde hij bij de onthulling van Jaguars eerst volledig elektrische conceptstudie, de I-Pace. Eerst waterstof produceren om het dan te comprimeren en te koelen voor gebruik in een voertuig met een brandstofcel vereist enorm veel energie. “In totaal levert dat een energiebalans op van minder dan 30 procent, tegenover ongeveer 70 procent voor auto’s met een batterij”. Ziebart noemt nog een ander argument om de omarming van de elektrische auto door JLR te verklaren. Volgens hem vormt de rampzalige energiebalans van de brandstofcelauto een enorme rem op de ontwikkeling van een distributienetwerk voor waterstof, terwijl het laadnetwerk voor elektrische auto’s veel eenvoudiger en sneller kan worden opgebouwd. +++

Reageren is niet mogelijk.