Nieuwstelex

0

+++ Nederlanders met een stekkerauto kunnen straks in DUITSLAND gemakkelijker hun auto aan de laadpaal ‘voltanken’. Door een overeenkomst met de Duitse bedrijven e-Violin en E-Clearing.net kunnen automobilisten straks met hun laadpas bij 12.000 laadpalen bij onze oosterburen terecht. De bedrijven gaan ervoor zorgen dat de oplaaddiensten in Nederland en Duitsland met elkaar kunnen communiceren. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) streeft Nederland ernaar om in Europa te werken met één ICT systeem voor de oplaadpalen. Door de overeenkomst is laden in Duitsland straks volgens Kamp te vergelijken met geld pinnen bij pinautomaten van een andere bank dan die van de pashouder. Om in de toekomst nog meer elektrisch aangedreven auto’s op de weg te hebben, is het volgens het kabinet van belang dat er vooral voldoende oplaadpunten aanwezig zijn, ook in omringende landen. +++

+++ FIAT CHRYSLER Automobiles (FCA) kan tevreden zijn over de vorige maand in Europa gerealiseerde verkoopcijfers. Met in totaal 75.100 registraties sluit het concern voor de tiende maand op rij af met een plus; dit keer 6,6 procent. Het jaarsaldo is 14,5 procent positief dankzij een tellerstand van 843.300 auto’s. Het goede resultaat is vooral te danken aan een aanhoudend Italiaans herstel van de autoverkopen, waardoor FCA ruim boven het Europese marktgemiddelde blijft presteren. Toch zaten in oktober neit alleen de Italiaanse merken van het concern in de plus, maar ook Jeep. Op modelniveau zien we dat in eigen land de verkoopvoorkeur van de Panda en de 500 verschuift richting de grotere 500L en 500X. FCA deed daarnaast goede zaken in Spanje (+34,0 procent) en Frankrijk (+11,3 procent). Het concern wil in april starten met de verkoop van de Alfa Romeo Stelvio. Voor de nieuwe Jeep Compass gaan in september de orderboeken open. +++

+++ FORD heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij op 29 november het doek aftrekt van de nieuwe Fiesta. In de loop van volgend jaar komt de auto naar Nederland. De nieuwe generatie Fiesta wordt iets groter maar vooral luxueuzer dan het huidige model. Deels om meer afstand met de betaalbare Ka+ te creëren, maar ook om een alternatief te kunnen bieden aan premiummodellen als de Audi A1, de DS 3 en de Mini Hatch. De nieuwe Fiesta gebruikt het huidige platform, maar volgens Ford zijn de wielophanging en andere onderdelen doorontwikkeld voor nóg betere rijeigenschappen. Het motoraanbod zal bestaan uit de prijswinnende 1.0 Ecoboost benzinekrachtbron in verschillende vermogensvarianten en de bekende 1.5 TDCi diesel. Later verschijnt er ook een ST uitvoering met de nieuwe 1.5 Ecoboost motor. Ford zet vooral in het interieur van de nieuwe Fiesta flinke stappen vooruit. Dit betekent dat we kunnen rekenen op verfijndere materialen, idem afwerking en het nieuwe Sync3 multimediasysteem. Ook wordt de nieuwe generatie leverbaar met de rij hulpsystemen uit de duurdere modellen van Ford, waaronder een parkeerassistent. +++

+++ De opvolger van de JAGUAR  F-Type krijgt een middenmotor. Het niet de eerste de beste persoon die ons een dergelijke auto in het vooruitzicht stelt: de vermaarde designchef van Jaguar, Ian Callum geeft zelf aan in een interview dat de opvolger van de huidige F-Type radicaal anders zal zijn: “Een eerder prototype van onze F-Type had een middenmotor”, aldus de ontwerper. “Die kwam er alleen niet. Maar ik denk dat wij die alsnog mogen maken, omdat wij een sportautomerk zijn. Die discussie wordt al gevoerd. We weten nog niet wat het zal worden. In elk geval hoeft een Jaguar niet per se een lange, welvende motorkap te hebben. Kijk maar naar de I-Pace”. Callum sprak zich uit tijdens de Los Angeles Auto Show, waar Jaguar voor het eerst het doek haalde van de I-Pace: de allereerste elektrische auto van het merk. De ontwerper lichtte toe waarom dat een cross-over annex SUV is, en geen sportwagen: “Vanwege het accupakket, dat ruimte inneemt. In een sportauto wil je nog steeds een lage zitpositie kunnen hebben. Dan zit je zoveel mogelijk ‘in’ de auto. Maar het is tijd dat wij de proporties van de auto veranderen. Dat zit al jaren in mijn hoofd. We houden allemaal van supersportwagens met een middenmotor en hun cabforward design”. Uiteraard volgen er meer elektrische modellen van Jaguar: “Onze eerstvolgende auto wordt misschien nog niet elektrisch, maar uiteindelijk komt hij zeker. Op enig moment moet je door in het leven. Daarom lijken Jaguars van nu ook niet meer op oude Jaguars”. +++

+++ Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa scoort de nieuwe KIA Niro al vroeg goede verkoopcijfers. Sinds de introductie heeft het Koreaanse merk al 23.000 orders genoteerd voor de hybride cross-over. En sinds de verkoopstart in juli waren eind oktober al 5.815 exemplaren van de Kia Niro afgeleverd. Voor het einde van 2016 volgens nog eens ruim 15.000 exemplaren, zo laat een woordvoerder weten. Kia noemt de Niro is de eerste hybride cross-over in het C segment. Blijkbaar is het merk de introductie van de Toyota C-HR ontgaan, maar dat terzijde. Wel uniek voor dit type auto is de 6-traps DCT automaat met dubbele koppeling. Toyota maakt gebruik van een CVT. Van de afgeleverde exemplaren van de Niro is 46 procent gekocht door particulieren en 54 procent door bedrijven. Tot op heden lag bij het overige modelgamma de verdeling tussen particulieren en zakelijke klanten juist omgekeerd: 57 procent van de kopers is bij Kia particulier en 43 procent zakelijk. Daarmee is de Niro een belangrijk model voor het merk omdat Kia wil uitbreiden op de zakelijke markt. +++

+++ MAZDA wacht tot 2021 met de introductie van haar eerste, zelf ontwikkelde stekkerhybride. Dan is een nieuwe generatie batterijen beschikbaar met een aantrekkelijkere prijs:prestatie verhouding. BMW kiest er om dezelfde reden voor om pas in 2021 een derde ‘i’ model te lanceren. Mazda heeft er geen problemen mee om pas laat op het (stekker)hybride feestje te arriveren. De techniek vindt men momenteel te duur. Dat is inderdaad de makke van modellen als de Renault Scénic Hybrid Assist: je krijgt de meerkosten via een lager verbruik nooit terugverdiend. Mazda heeft momenteel veel succes met haar atmosferische verbrandingsmotoren, die dankzij specifieke compressieverhoudingen bovengemiddeld efficiënt zijn. Maar vroeg of laat ontkomt het merk er niet aan om elektrische aandrijving te omarmen, vooral omdat overheidsinstanties dat verlangen. +++

+++ Handsfree bellen in de auto maakt het risico op een ongeval 4 keer groter dan voor bestuurders die niet TELEFONEREN. Dat blijkt een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Hoewel automobilisten geen telefoon aan hun oor hebben, letten ze veel minder goed op in het verkeer. De bestuurders hebben volgens het onderzoek 44 procent minder aandacht voor verkeersborden en 28 procent minder aandacht voor andere weggebruikers. De automobilisten die deelnamen aan het onderzoek keken ook minder regelmatig in hun linker zijspiegel en hadden meer de neiging om op de middelste rijstrook te rijden. Ook misten ze regelmatig een afslag. Het onderzoek gebeurde met behulp van de zogenoemde slimme brillen, waarmee de oogbewegingen van de chauffeurs kunnen worden gemeten. +++

+++ VOLKSWAGEN is in eigen land voorlopig niet bang voor een naheffing van de belastingdienst, ondanks dat de CO2-emissie hoger is dan in de folder staat. De autofabrikant zat wat dit betreft in de gevarenzone omdat bij onze oosterburen de wegenbelasting deels gekoppeld is aan de CO2-emissie. Maar het Duitse ministerie van Financiën heeft aangegeven te wachten op berekeningen van de bevoegde autoriteiten. Die moeten nog worden afgerond. +++

+++ Unilever, Zandbergen Transport, Refresco en nog 3 andere transporteurs slaan de handen ineen en gaan lading onderling delen. Daardoor hoeven VRACHTWAGENS miljoenen minder kilometers af te leggen over de weg. Dat is goed voor het milieu én het bespaart geld. Roderick Rodenburg van Synple vertelt dat het gaat om transporteurs die inzien dat het ze niet alleen lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. “Daarvoor hebben we met verschillende transporteurs een samenwerkingsmodel bedacht met daarbij een IT platform. Dat IT platform is in staat om te kijken wanneer een vrachtwagen leeg gaat rijden en vervolgens kijkt het of een van hun concurrenten een lading heeft die mooi in die lege rit past”. De samenwerkende transporteurs hebben als doel om samen 20 miljoen kilometer per jaar te gaan besparen. “Maar het is een open platform. Dus juist ook andere partijen worden uitgenodigd om ook deel te nemen en daarmee die besparing veel groter te maken. Uiteindelijk gaat het erom om dat we elke lege vrachtwagen van de weg te halen”. Transporteurs zijn niet bang dat ze door het samenwerkingsmodel minder gereden gaat worden, zegt Rodenburg. “Ze krijgen net zoveel opdrachten als ze nu krijgen. Ze kunnen net zo veel rekeningen versturen, maar ze verlagen hun kosten. In feite zijn die lege kilometers extra kosten en als je die weg kunt halen dan gaat je winstgevendheid omhoog”. +++

Reageren is niet mogelijk.