Renault neemt extra personeel in dienst

0

Renault heeft afgelopen vrijdag voorgesteld aan de vakbonden in Frankrijk om tot 3.000 mensen in dienst te nemen. Die kunnen tussen 2017 en 2019 allemaal een vast contract krijgen.

Voorwaarde is dan wel dat er overeenstemming bereikt wordt met de vakbonden over nieuwe “concurrerende” arbeidsvoorwaarden. Lukt dit, dan zal Renault in bovengenoemde periode ook 6.000 jongeren een opleiding gaan geven.

Renault is bereid om mee te werken aan de wens van de vakbonden om het aantal personeelsleden met een tijdelijk contract met de helft te verminderen. Met dit aanbod bakt de Franse autofabrikant zoete broodjes bij de bonden, maar die spreken van een sigaar uit eigen doos. In de zin dat Renault in Frankrijk in 2007 nog meer dan 63.000 mensen in dienst had. Dat zijn er nu 45.580.

De personeelskrimp was het grootst in de Flins fabriek in de buurt van Parijs, waar men momenteel de productie van de nieuwe Nissan Micra aan het voorbereiden is. Hier zijn momenteel 2.200 mensen werkzaam, versus 4.700 personeelsleden 10 jaar geleden.

Concurrent PSA sloot afgelopen juli al een overeenkomst met de vakbonden over “concurrerende” arbeidsvoorwaarden. Deze autofabrikant zal in de komende 3 jaar 1.000 nieuwe medewerkers in dienst nemen en 2.000 jongeren gaan opleiden. Maar ook bij PSA is het personeelsbestand de afgelopen jaren gestaag gekrompen, Op 31 december 2015 had zij 54.649 werknemers in dienst, tegen 61.882 man in 2013.

Bij PSA was de aderlating het grootst in de Breton fabriek in de buurt van Rennes. Daar werken tegenwoordig circa 4.000 mensen, tegen 11.800 man 10 jaar geleden. Daar klaagt Philippe Bonnin, de lokale burgemeester, nog steeds over.

Ook hij heeft zo zijn bedenkingen bij de mooie praatjes van de autofabrikanten. Toch valt PSA en Renault weinig kwalijk te nemen. Hun autoproductie in Frankrijk is in 10 jaar tijd met bijna de helft gekrompen.

Reageren is niet mogelijk.