Rolls Royce plaagt met Cullinan

0

Rolls-Royce kan (en wil) de SUV trend niet negeren. Onder de projectnaam Cullinan wordt momenteel hard gewerkt aan een ‘hoog model’. Dat wordt volgens Rolls-Royce weliswaar geen rasechte SUV, maar zou toch een alternatief zijn voor o.a. de Cadillac Escalade en Bentley Bentayga. De Britten spreken liever van “een luxueuze auto waarmee ook in het terrein gereden kan worden”. Om ons (nou ja, diegenen die zich een exemplaar kunnen veroorloven) alvast in de stemming te brengen, hebben de Britten een tweetal plaagfoto’s verspreid.

Onderhuids gaat de Cullinan anders dan verwacht niet sterk leunen op de BMW X7, die begin 2018 zal worden voorgesteld. Het SUV alternatief van Rolls-Royce krijgt een eigen aluminium spaceframe. Het prestigelabel van BMW volgt hiermee een andere strategie als Bentley, die haar Bentayga gebaseerd heeft op het platform van de Audi Q7. Dat vindt Rolls-Royce een ’te goedkope’ oplossing. Om het verschil met de Bentayga te illustreren, krijgt de Cullinan hoekige in plaats van ronde vormen. Dat is wel zo karakteristiek en past goed bij het in 2013 door de Phantom geïntroduceerde familiegezicht voor de SUV.

cullinana2

Met deze nagenoeg vierkante ’tank’ wil Rolls-Royce zijn rivaal Bentley gaan platwalsen. Of dat gebeurt, is een tweede. De Ghost heeft prima bestaansrecht naast de Flying Spur en Mulsanne, en dat zal voor de SUV kemphanen niet anders zijn. De verwachting is dat de Cullinan (het productiemodel gaat wellicht anders heten) eind 2018 bij de Rolls-Royce dealers arriveert. Dit betekent dat de Bentayga (samen met de Escalade en de Range Rover Autobiography) tot die tijd het rijk alleen heeft.

De Cullinan wordt circa 5,50 meter lang en krijgt 22-inch grote velgen. Onder de kap kunnen we vanzelfsprekend een V12 motor verwachten, maar een stekkerhybride uitvoering is eigenlijk ook onvermijdelijk. Evenals vierwielaandrijving natuurlijk. Alhoewel: als Rolls-Royce stelt dat de Cullinan beslist geen SUV wordt, is dat eigenlijk helemaal niet noodzakelijk. Maar de klant is koning, dus die bepaalt. Dat is ook het hele eieren eten van het ‘Project Cullinan’.  Als de cliëntèle er niet om gevraagd zou hebben, was Rolls-Royce er nooit aan begonnen.

Reageren is niet mogelijk.