Studenten ontwerpen de Opel van de toekomst

0

Hoe ziet de auto in 2030 eruit? Die vraag heeft Opel voorgelegd aan de universiteit van Pforzheim. Samen met studenten van het studieprogramma Transportation Design is een project gestart voor het ontwikkelen van de conceptstudie ‘Iconic 2030’. Het project kende een succesvol verloop, want 2 studenten zijn nu geselecteerd voor een dieptestage bij de topdesigners van Opel in Rüsselsheim.

Powerful presentation: Maya Markova’s visionary designs won her a six-month internship at Opel.

“Onze kenmerkende designfilosofie, Sculptural Artistry meets German Precision, is continu in ontwikkeling”, aldus Mark Adams, vice-president Design bij Opel. “En we zijn erg benieuwd hoe jonge mensen zich Opel voorstellen vanuit toekomstig klantenperspectief. We zijn echt onder de indruk van de creatieve, onconventionele en frisse designideeën van de studenten. Het betreft rijzende talenten die we maar wat graag ondersteunen”.

Welcome to Opel: The successful student, Roman Zenin begins his six-month internship at the Design Center in Rüsselsheim.

In de afgelopen semesters zijn de ideeën uitgewerkt. Het Opel team, onder leiding van Design directeur Friedhelm Engler en chefontwerper Andrew Dyson, bood advies en praktische ondersteuning; vanaf de eerste schets tot en met de uiteindelijke presentatie van het afgeronde designmodel. De creatie van de Russische studenten Maya Markova en Roman Zenin was zo visionair en overtuigend, dat Opel beiden een stage van 6 maanden aanbood in de Design studio van Opel, waar zij kunnen ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een auto.

iconic2030a4
Het resultaat van de samenwerking met de studenten is dus de conceptstudie Iconic 2030. Het digitale studiemodel geeft een interessant kijkje in de toekomst. Het model vertaalt de huidige filosofie en ontwerplijn van Opel naar een auto zoals die in 2030 eruit zou kunnen zien. Uiteraard is de Iconic 2030 zelfrijdend en daarom heeft hij een interieur met draaibare stoelen en een inklapbaar stuur. Passagiers kunnen werken op één van de vele beeldschermen in de auto, die op inklapbare tafels zijn aangebracht. Ook de ramen dienen als beeldscherm.

Opel of the future: Designed by Erik Saetre from Pforzheim University.

Aan de buitenkant is de Iconic Concept 2030 nauwelijks herkenbaar als auto. De enorme voorruit zorgt voor veel licht in het interieur en de wielen zijn bijna naadloos in de carrosserie opgenomen.

iconic2030a6

Opel heeft bewust voor de universiteit van Pforzheim gekozen, gezien het studieaanbod met faculteiten voor vormgeving, economie en recht. Het studieprogramma Transportation Design is uniek in Duitsland en staat wereldwijd hoog aangeschreven. Eerder blikten BMW, Mini en Rolls-Royce al vooruit met hun Vision Next 100 conceptstudies.

Creative characters: The students from Pforzheim University meet the Opel designers, Friedhelm Engler and Andrew Dyson (the men in suits, from left).

Reageren is niet mogelijk.