Trump maakt autofabrikanten bang

0

De topmannen van Volkswagen, Daimler en BMW zijn bezorgd over de gevolgen als Donald Trump beëdigd wordt tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. De bestuurders van de Duitse autobouwers vrezen onder meer voor protectionisme en voor weinig coulance bij de afwikkeling van de sjoemeldiesel affaire.

Volkswagen baas Matthias Müller zegt te hopen dat de Amerikaanse onderhandelingen over de afwikkeling van het dieselschandaal niet negatief worden beïnvloed. Volkswagen heeft miljarden opzijgezet voor aanpassingen aan auto’s met sjoemelsoftware, boetes en schadeclaims. Müller spreekt de hoop uit dat de beëdiging van Trump tot president niet schadelijk zal uitpakken voor de onderhandelingen tussen Volkswagen en het Amerikaanse ministerie van justitie.

trumpa2

Dieter Zetsche, de topman van Mercedes’ moederbedrijf Daimler, geeft aan dat hij zal proberen om met een open blik naar het beleid van Trump te kijken. “Maar dat er bij mij de nodige scepsis is, mag duidelijk zijn”.

Topman Harald Krüger van BMW, dat net als Mercedes en Volkswagen een fabriek in de Verenigde Staten heeft, benadrukt het belang van “open wereldhandel” voor alledrie de Duitse autobouwers. De bedrijven zouden volgens hem last kunnen krijgen van handelsbeperkende maatregelen waarover Trump tijdens de verkiezingsstrijd meerdere keren gesproken heeft.

trumpa3

Müller, Zetsche en Krüger hebben de steun van de Duitse vereniging van autofabrikanten, VDA. De brancheorganisatie maakt zich vooral zorgen over de afkeer van Trump van internationale handelsakkoorden, zoals Ceta en TTIP. Ze vreest dat de Verenigde Staten handelsbarrières gaat opwerpen.

Trump opende eerder dit jaar de aanval op Ford omdat de fabrikant productie wil verplaatsen naar Mexico, onder andere van de nieuwe Focus. Ook de Duitse fabrikanten Audi en Volkswagen hebben fabrieken in Mexico. BMW en Daimler zijn van plan om miljardeninvesteringen te doen in het land. Trump heeft in het verleden aangekondigd dat er mogelijk importheffingen gaan komen op auto’s die in Mexico worden gebouwd, om zo de Amerikaanse werkgelegenheid te beschermen.

trumpa4

“We moeten vrezen dat de Verenigde Staten onder een nieuwe president net als China vooral gefocust zullen zijn op de eigen economie. Dat gaat ten koste van internationale handelsrelaties”, aldus de VDA in een verklaring. Dat is het pijnpunt voor de Duitse automerken: zij vrezen voor protectionistische maatregelen van Trump die het lastiger maken om auto’s in de Verenigde Staten te verkopen.

Internationale relaties en de mondiale handel komen in dat geval op een lager pitje te staan en daar is (behalve Amerikanen zelf) niemand bij gebaat. Maar je kan het ook anders bekijken: misschien krijgen de Verenigde Staten na 8 jaar eindelijk een president die de belangen van het eigen land niet verkwanselt. Sneu voor BMW, Daimler en Volkswagen maar aan elk (verkoop)sprookje komt ooit een einde.

trumpa5

Reageren is niet mogelijk.