Tunnel Maastricht volgende maand open

0

De 4 tunnelbuizen van de nieuwe 2,3 kilometer lange tunnel van de A2 door Maastricht gaan in de nacht van 15 op 16 december open. Dat heeft wethouder John Aarts van Maastricht laten weten.

De tunnel vervangt de oude stadstraverse die vanwege de vele verkeerslichten voor veel files en vertragingen zorgde. De bouw haalt de oorspronkelijk geplande einddatum. Volgens de wethouder is dat uniek. Het is de eerste dubbel laagstunnel in Nederland. Het bouwwerk krijgt de naam Koning Willem-Alexander tunnel.

Als de tunnel klaar is, moet er wel nog een half jaar gebouwd worden aan de aansluitingen op het omringende wegennet. Het gaat hierbij om in totaal 21 fly-overs, viaducten, fietstunnels en ecoducten. Met name voor het lokale verkeer betekent dit nog even andere routes nemen. Medio volgend jaar moeten ook die aansluitingen gereed zijn. Dit betekent dat je niet meer stapvoets dwars door Maastricht hoeft te kruipen.

Omgevingsmanager Bart Grote van aannemerscombinatie Avenue2 zei te verwachten dat aan de dagelijkse files op de A2 aan weerszijden van de stad snel een einde komt. De tunnel bestaat uit 2 verdiepingen waardoor 80 procent van het verkeer ondergronds gaat. Zodra de boel open is, zal het verkeer over de A2 door de onderste buizen worden geleid.

De tunnel en de bijbehorende werken moeten zorgen voor een goede bereikbaarheid van Maastricht, een goede doorstroming op de A2 en een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid in de stad. En vakantiegangers kunnen komende zomer zonder oponthoud door verkeerslichten richting de Franse Autoroute du Soleil.

Reageren is niet mogelijk.