Volkswagen bereikt akkoord over sjoemeldiesels

0

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten weer een belangrijke stap gezet in de afwikkeling van het sjoemelsoftware schandaal.

Het Duitse concern is met Amerikaanse milieutoezichthouders Environmental Protection Agency en het Californische Air Resources Board nu ook een oplossing overeengekomen voor circa 80.000 vervuilende auto’s met een 3,0 liter TDI dieselmotor.

Het gaat om de zwaardere modellen van de merken Audi, Volkswagen en Porsche. Van de betrokken auto’s krijgen 60.000 exemplaren een software update. De rest wordt teruggekocht omdat een aanpassing bij die auto’s te complex is, zo melden bronnen die nog geen financiële details over de bijkomende compensatie bekend kunnen maken.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemelauto’s met een 2,0 liter TDI dieselmotor. Daar is het bedrijf al vele miljarden dollars aan kwijt. Door 60.000 auto’s met 3,0 liter dieselmotor van nieuwe software te voorzien, kan Volkswagen op deze manier een totale terugkoop van de getroffen modellen voorkomen. Dat betekent een besparing van 4 miljard dollar voor het Duitse concern.

Volkswagen raakte vorig jaar in opspraak, toen bleek dat het jaren gesjoemeld had met de uitstootgegevens van miljoenen dieselauto’s. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg waren. De 3.0 TDI sjoemeldieselmotor wordt onder andere in de Volkswagen Touareg, de Porsche Cayenne en de Audi modellen A8, Q5 en Q7 (foto) geleverd.

De hele kwestie is voor de autogigant uit Wolfsburg nog allerminst klaar. Zo moet deze nieuwe deal nog door de rechter worden goedgekeurd. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten en het bedrijf kampt nog met talloze schadeclaims, onder meer van boze beleggers.

Reageren is niet mogelijk.