Volkswagen schrapt 30.000 banen

0

Volkswagen gaat stevig saneren. In de periode tot 2021 schrapt het autoconcern 30.000 banen, zo melden anonieme bronnen. De meeste van de banen (23.000) gaan verloren in Duitsland.

De sanering volgt uit een plan om grootschalig over te gaan van het maken van modellen met een verbrandingsmotor naar elektrische en zelfrijdende auto’s. Deze wijziging voert het bedrijf door nadat Volkswagen in zwaar weer was gekomen door het schandaal met sjoemelsoftware in dieselauto’s.

Met de ontslagronde wil het concern 3,7 miljard euro besparen. Tegelijkertijd betekent de heroriëntatie dat er 9.000 nieuwe banen gecreëerd kunnen worden. De vakbonden zijn al akkoord gegaan met de wijziging.

De ontslagen zullen binnen nu en 5 jaar geëffectueerd worden. Volkswagen was qua productieaantallen begin dit jaar de grootste autofabrikant ter wereld. Bij het concern werken wereldwijd 610.000 mensen, waarvan bijna de helft (282.000) in Duitsland.

Volkswagen ziet zich genoodzaakt om de winstgevendheid met name bij het eigen hoofdmerk te verhogen. Enkele weken geleden liet het autoconcern weten sowieso 10.000 banen te willen schrappen vanwege de transitie richting schone auto’s, maar nu wordt dus gekozen voor een meer drastische koerswijziging.

Reageren is niet mogelijk.