Filedruk neemt toe

0

Automobilisten stonden het afgelopen jaar opnieuw langer en vaker in de file. De filegroei zette ook in 2016 door, zo blijkt uit cijfers van de ANWB. Ten opzichte van 2015 is de filezwaarte in Nederland met 12 procent toegenomen.

De filedruk is de lengte keer de duur van de file. De toename is grotendeels te wijten aan de verbeterde economische omstandigheden, zegt de bond. Ook de komende jaren blijft het aantal files waarschijnlijk toenemen. De stijging begon in het voorjaar van 2014, toen de economie langzaam aantrok. Daardoor kwam er meer zakelijk verkeer op de weg. In 2015 nam de filezwaarte verder toe, met 23 procent.

Weggebruikers hadden dit jaar in de ochtendspits zo’n 6 procent meer last van files en in de avondspits 14 procent. Buiten de spits, tussen 10.00 en 15.30 uur, nam de filezwaarte toe met 21 procent. Dat blijkt uit de voorlopige filecijfers van de VID. De verwachting is dat de cijfers niet meer veranderen in de laatste weken van 2016.

De drukste spits van 2016 was die van dinsdagavond 1 november. Toen stond er 928 kilometer file. Het grootste knelpunt is de A4 van Den Haag naar Amsterdam, tussen Leidschendam en Zoeterwoude. De drukte nam daar toe met 112 procent. Een ander deel van de A4, tussen Hoogmade en Zoeterwoude, staat ook in de top5 drukste fileplekken. Daar nam de fileoverlast dit jaar toe met 86 procent. Het drukste punt van 2015, op de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Moordrecht, staat nu op de derde plek. Toch is ook daar de drukte weer met 24 procent toegenomen.

Een andere opvallende stijging in drukte is te zien op de A9 tussen Amstelveen en Alkmaar, tussen de knooppunten Badhoevedorp en Velsen. Daar was het dit jaar maar liefst 263 procent drukker dan vorig jaar. Op het traject wordt gewerkt aan de weg. Deze plek staat ook op plaats 4 in de top5 drukste avondspitsen. De drukste avondspits is echter op de A27 tussen Utrecht en Breda, op het traject Lexmond-Gorinchem. De drukste ochtendspits is te vinden bij het drukste knooppunt: weer de A4, en weer Leidschendam-Zoeterwoude.

Vooral in de maanden april, mei, juni en juli was het drukker op de weg. Alleen in januari en december was het rustiger dan in 2015. Het drukste is het als het regent: volgens de VID is het dan twee keer zo druk. Maandag en donderdag zijn de drukste dagen van de week.

De ANWB verwacht dat het aantal files de komende jaren blijft toenemen. Daarom roept de bond weggebruikers op om zich voor vertrek beter te informeren, zodat ze niet met onverwachte verkeershinder te maken krijgen.

Reageren is niet mogelijk.