Volkswagen: sjoemeldiesels leiden tot Europese ruzie

0

De Europese Commissie start een inbreukprocedure tegen Duitsland en 6 andere lidstaten van de Europese Unie vanwege het sjoemelsoftware schandaal bij Volkswagen. De landen worden in gebreke gesteld voor de manier waarop hun toezichthoudende instanties functioneerden.

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft in september vorig jaar toegegeven dat het de uitstootresultaten van miljoenen auto’s had gemanipuleerd door gebruik te maken van sjoemelsoftware. De zaak werd aan het licht gebracht door Amerikaanse autoriteiten: in Europa werd de fraude niet ontdekt, of keek men de andere kan op.

De Europese Commissie plaatste naar aanleiding daarvan vraagtekens bij het functioneren van de Duitse toezichthouders, die het concern niet op een toereikende manier gecontroleerd zouden hebben. Omdat daarmee mogelijk de Europese regels werden overtreden, had de Europese Commissie de toezichthouders om uitleg gevraagd. Maar de Duitse rapporten die helderheid zouden moeten verschaffen, waren onvolledig.

Een hooggeplaatste medewerker van de Commissie laat nu weten dat een zogeheten inbreukprocedure wordt opgestart tegen Duitsland. Er zijn in totaal 7 Europese landen die nalatig zijn geweest. Naast Duitsland gaat het om Groot-Brittannië, Tsjechië, Litouwen, Luxemburg, Griekenland en Spanje.

Reageren is niet mogelijk.