Honda NeuV Live

0

Op de 2017 editie van de Consumer Electronics Show in Las Vegas (in de volksmond CES genaamd) is autonoom rijden hét thema. Het is dus niet verwonderlijk dat ook Honda aldaar een zelfrijdend voertuig presenteert: de NeuV conceptstudie.

‘NeuV’ is een afkorting van ‘New Electric Urban Vehicle’. Het betreft de conceptstudie voor een compacte 2-persoons elektrische stadsauto (met naar wens 2 nood/kinderzittingen achterin), die speciaal ontworpen is om altijd ‘bezig’ te zijn. De eerste foto’s van de NeuV werden in december al verspreid, maar nu zijn er live beelden van bovengenoemde hightech beurs.

hondaneuva2

Uit onderzoek is volgens Honda gebleken dat particuliere auto’s 96 procent van de tijd stilstaan. De NeuV kan daarentegen heel makkelijk dienen als deelauto. De eigenaar ontvangt daar uiteraard geld voor. Die hoeft niet bang te zijn dat de leners brokkenpiloten zijn, want het voertuig brengt de gebruikers geheel automatisch naar hun bestemming. Eigenlijk is hij dan een soort taxi dus.

hondaneuva3

Als de eigenaar de NeuV zelf nodig heeft, zal het voertuig niet beschikbaar zijn als deelauto. En zijn er geen mensen die de Honda willen lenen, dan kan de NeuV de elektriciteit in zijn accu’s terugverkopen aan de energiemaatschappij. De NeuV is voorzien van een 20 kWh accupakket, een 55 kW sterke elektromotor en een inductieplaat aan de onderzijde zodat hij draadloos kan worden opgeladen. De actieradius bedraagt volgens Honda 160 à 320 kilometer.

hondaneuva4

De NeuV beschikt over kunstmatige intelligentie, HANA genaamd. Dat is de afkorting van ‘Honda Automated Network Assistant’. De NeuV kan naar het schijnt daarmee de emoties van de inzittenden lezen. Het slimme digitale hulpje analyseert tevens het gedrag van de bestuurder en past daar zijn aanbevelingen op aan. Zo kan de NeuV op basis van zijn waarnemingen aanbevelingen doen voor bijvoorbeeld de radio (zenderkeuze, volume). Indien de Honda merkt dat de bestuurder als een idioot rijdt, dan zal hij adviseren om naar rustgevende muziek te luisteren.

hondaneuva5

Achterin de NeuV heeft Honda een Last Mile Electric Longboard gemonteerd: een elektrische skateboard voor het afleggen van de laatste meters naar de eindbestemming. Ook leuk: het dashboard bestaat uit één groot touch screen.
hondaneuva6

Reageren is niet mogelijk.