Saab: barbertje moet alsnog hangen

0

De soap rond de gewezen Saab eigenaar Victor Muller heeft zijn laatste aflevering nog niet bereikt. In Zweden is een proces gestart tegen de Nederlander die samen met de voormalige CEO Jan-Åke Jonsson en chief legal counsel Kristina Geers wordt beticht van fraude en het communiceren van een verkeerd beeld van het bedrijf. Muller hangt een celstraf van maximaal 6 jaar boven het hoofd.

Terwijl Muller het opnieuw probeer met Spyker, heeft de Zweedse justitie in verband met het Saab dossier nog een appeltje met hem te schillen. Na jaren van bewijs verzamelen is het openbaar ministerie aldaar nu zo ver om de Nederlander samen met de 2 bovengenoemde, andere voormalige bestuursleden van Saab te veroordelen voor fraude. Een valse boekhouding, het ontduiken van belasting en het foutief voorstellen van de stand van zaken bij het bedrijf in de media liggen aan de basis van de beschuldigingen.

Daarvoor baseert de Zweedse justitie zich vooral op mails uit 2011, die bovenstaande aanklachten zouden onderbouwen. Geers, Jonsson en Muller moeten zich in eerste instantie verantwoorden voor de rechtbank van Vänersborg nabij Trollhättan. Boven het hoofd hangen hen celstraffen tot maximaal 6 jaar.

Muller nam via Spyker het automerk Saab in 2010 over, maar moest in december 2011 uitstel van betaling aanvragen, met een faillissement tot gevolg. In de periode daarvoor zouden vanuit Trollhättan forse bedragen zijn overgemaakt als managementvergoedingen aan Muller zelf en aan zijn vrouw. Het daarbij om een bedrag van in totaal 7,5 miljoen Zweedse kroon.

Geers, Jonsson en Muller zijn er evenwel van overtuigd dat zij tijdens de ondergang van Saab er alles aan gedaan hebben om het beroemde merk te redden. Wat in ieder geval tegen Muller pleit is, dat hij bij Spyker regelmatig luchtkastelen beloofd. Die schijt hij beter te kunnen ontwerpen dan auto’s. Jonsson stond overigens al eerder terecht wegens het verstrekken van een valse getuigenis rond een contract in Oekraïne. Wordt vervolgd …

Reageren is niet mogelijk.