Toyota Concept-i Live

0

Ook Toyota ontbreekt niet op de elektronicabeurs CES in Las Vegas. Net als veel andere autofabrikanten presenteert het merk aldaar een conceptstudie voor een autonoom rijdend vervoermiddel.

Toyota plaatst evenwel direct de kanttekening dat zij niet staat te trappelen om dit vervoermiddel, Concept-i genaamd, in productie te nemen. De Japanners verwachten dat het nog jaren zal duren voordat het verantwoord is om tijdens autoritten de complete controle uit handen te geven aan een computer. Met de huidige stand van techniek is dat nog te gevaarlijk. Daarom kan de Concept-i ook door mensen bestuurd worden. Toyota toonde zich al eerder sceptisch ten aanzien van volledig elektrische auto’s.

toyotaconcepti2

Volgens Toyota is een doorbraak van techniek voor autonoom rijden alleen mogelijk als die aantoonbaar tot minder verkeersslachtoffers leidt. Worden er evenveel dodelijke ongelukken veroorzaak als door menselijk falen, dan leidt dit alleen maar tot negatieve publiciteit. Een dergelijke veiligheidsscore is voor autonome auto’s volstrekt onacceptabel.

toyotaconcepti3

De sceptische houding van Toyota ten aanzien van volledig autonoom rijdende auto’s (het zogeheten ‘Level 5’ komt niet doordat de autofabrikant zelf minder slimme computers in huis heeft dan haar concurrenten. De Japanners stellen dat geen enkele auto of hightech fabrikant momenteel hiervoor over de benodigde knowhow beschikt.

toyotaconcepti4

‘Level 2’ heeft de branche inmiddels wel goed in de vingers. Dat is het niveau waarop de Autopilot van Tesla opereert. De bestuurder van een Model S of Model X kan onder bepaalde omstandigheden het rijden overlaten aan een computer, maar hij zal altijd een oogje in het zeil moeten houden.

toyotaconcepti5

De relevantie van de Concept-i zit hem dan ook niet in de techniek voor autonoom rijden, maar in de aanwezigheid van zogeheten. De Toyota kan daardoor met de bestuurder meedenken en van hem leren. Na een tijdje kan de Concept-i daardoor zijn emoties herkennen. Maar dankzij de kunstmatige intelligentie kan de Toyota ook uit zichzelf gevaar herkennen en bij noodsituaties ingrijpen als de bestuurder even niet goed oplet.

toyotaconcepti6

Toyota zegt de Concept-i van binnenuit ontworpen te hebben. Op die manier kon er beter ingespeeld worden op de wensen van de autoconsument. De Concept-i kan dus weliswaar niet geheel zelfstandig rijden, maar is wel in staat zich aan de bestuurder aan te passen door zijn gedachten te lezen. Daarmee wordt volgens Toyota de gebruiksvriendelijkheid vergroot en de levenskwaliteit van de inzittenden verbeterd.

toyotaconcepti7

De Concept-i communiceert door middel van beeldschermen, licht, geluid en zelfs aanraking. Basis is een nieuwe user interface, Yui genaamd. De lichtstroken, die om de passagiers heen zijn aangebracht, kunnen in allerlei kleuren en vormen oplichten. Ook aan de buitenkant van de Toyota zijn er lichtgevende panelen. Daarmee kan de Concept-i aangeven dat hij wil afslaan met tekst op de kofferklep. Slim? Nee, puur een gimmick want een klassieke richtingaanwijzer kan het achteropkomend verkeer veel beter waarschuwen.

toyotaconcepti8

Toyota heeft geen productieplannen voor de op de Consumer Electronics Show getoonde Concept-i; iets wat ook aan het kwetsbare carrosseriedesign bij de achterwielen te zien is. Het model, dat optisch ook van Apple afkomstig zou kunnen zijn, is puur een proefballon van hoe een auto-interieur er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien en zou kunnen gaan functioneren.

toyotaconcepti9

Reageren is niet mogelijk.