De Europese commissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska heeft Italië tot eind deze maand de tijd te geven om vast te stellen of Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft gesjoemeld met de emissiecijfers van haar modellen. Als de Italiaanse autoriteiten blijven talmen, dan zal Brussel zelf ingrijpen en desnoods hardere maatregelen nemen.
De Duitse verkeersdienst KBA stelt dat FCA op vrijwel dezelfde manier gesjoemeld heeft als het Volkswagen concern. In Italië wordt dat echter glashard ontkend, zowel door de autofabrikant als de lokale autoriteiten. Dat is van belang omdat FCA op haar thuismarkt de toelatingscertificaten voor haar modellen aanvraagt. Volgens de Italiaanse Minister van Transport, Graziano Delrio, is er geen sprake van ‘sjoemelsoftware’ in de 2,0 liter Multijet dieselmotor van het Fiat Chrysler concern. Hij stelt dat Duitsland over de schreef gaat, door bevelen over een terugroepactie te geven aan “een soevereine staat als Italië”.
Bienkowska heeft nu genoeg van dat voortdurende gekibbel tussen de KBA en Italië en wil, mede op verzoek van de Duitse minister van Transport, Alexander Dobrindt, snel duidelijkheid. “De deadline voor Fiat loopt eind februari af. Hebben we dan geen tevredenstellende antwoorden op de beschuldigingen van de KBA, dat zullen we waarschijnlijk een procedure wegens inbreuk op het Europees verdrag instellen. De Europese Commissie heeft Italië nu gevraagd tests uit te voeren om het ongelijk van Dobrindt aan te tonen.
Hoe langer de Italiaanse autoriteiten niets van zich laten horen, hoe meer wantrouwend ik wordt”, aldus de Europese commissaris voor industrie, die er om bekend staat dat ze sjoemelende autofabrikanten hard wil aanpakken. Volgens Dobrindt zou er sjoemelsoftware aanwezig zijn in de Fiat modellen 500X plus Doblò en in de Jeep Renegade. Van de Duitse minister moeten de betrokken auto’s worden teruggeroepen.
Overigens is FCA inmiddels ook in het vizier van de Amerikaanse milieudienst EPA die de autofabrikant er van heeft beschuldigd de gegevens over de uitstoot van stikstofoxide vervalst te hebben. Er zouden verboden systemen aanwezig zijn in de 3,0 liter V6 dieselmotoren van Jeep (Grand Cherokee) en Ram (1500 Pick-up). Topman Sergio Marchionne van Fiat Chrysler Automobiles verklaarde direct dat hij niets heeft gedaan dat niet mocht.
Maar waar rook is, is vuur. De nieuwste beschuldiging is dat FCA in Italië de dans zou zijn ontsprongen tijdens uitstootcontroles naar aanleiding van Volkswagens dieselschandaal. Een en ander blijkt uit een rapport van het Italiaanse ministerie van Transport, zo meldt persbureau Reuters. Aan het Italiaans/Amerikaanse autoconcern zou toestemming zijn verleend om naspeuringen naar illegale sjoemelsoftware over te slaan, waardoor FCA er makkelijk vanaf gekomen zou zijn tijdens het uitgebreide onderzoek dat van start ging na het uitkomen van de problemen bij Volkswagen.
De verdenkingen stapelden zich op nadat was gebleken dat in het verslag waarin de resultaten van dit soort tests naar buiten worden gebracht, simpelweg geen melding werd gemaakt van de uitkomst bij FCA modellen. Hierbij zou het niet alleen gaan om bovengenoemde 2,0 liter Multijet dieselmotor, maar ook om het 1,6 blok van de Alfa Romeo Giulietta en de 1,3 liter dieselvariant van de Lancia Ypsilon, die in Italië erg populair is. “Het is tijd dat de warme band tussen autofabrikanten en de autoriteiten van het land waar zij gevestigd zijn, wordt doorbroken”, aldus Julia Poliscanova, de voertuig emissiespecialist van de Europese Unie. “Dit probleem raakt het hart van de sjoemel dieselaffaire”.
Fiat Chrysler Automobiles is deze maand ook negatief in het nieuws gekomen vanwege het opblazen van verkoopcijfers in Frankrijk. Eerder werd dochter Maserati hier op de Amerikaanse markt al van beschuldigd. Door (veel) auto’s te verkopen aan de eigen dealers of aan gelieerde verhuurbedrijven, kunnen de resultaten worden opgepoetst. De dealers en verhuurbedrijven verkopen de auto’s na hooguit een paar maanden weer door.
Het is een praktijk die bij veel autofabrikanten voorkomt, ook in andere landen. Gemiddeld gaat een kwart van de nieuw verkochte auto’s naar eigen dealers of gelieerde verhuurbedrijven, maar bij FCA gaat het om bijna 45 procent. Met andere woorden: bijna de helft van de door de Italianen gerapporteerde verkopen zijn min of meer cosmetisch. De afzet aan particulieren is veel lager dan uit de officiële cijfers blijkt.
Fiat Chrysler Automobiles heeft afgelopen jaar in Europa haar marktaandeel kunnen vergroten, maar waarschijnlijk is dat op een kunstmatige manier gebeurd: de afzetcijfers werden opgeblazen om het mooier te laten lijken dan de werkelijke situatie is. Niet alleen het hoofdmerk Fiat maakt zich aan dit gesjoemel schuldig, maar ook dochter Alfa Romeo. Bij dit merk gaat in Frankrijk 44 procent eerst naar het eigen netwerk.
Dacia is in dit opzicht het zuiverst op de graad: dit merk heeft het grootste verkoopaandeel aan particulieren. Maar naast FCA zijn er meer merken, die graag schone schijn spelen. Zo verkoopt Opel in Frankrijk 43 procent van haar auto’s aan de eigen dealers of particulieren, terwijl het bij het tot nu toe geflopte premiumlabel DS om 42 procent gaat. Bij Jeep, Smart, Volvo en Mercedes wordt één op de drie verkopen op deze manier gegenereerd.