Lotus moddert door

0

Engelse automerken zijn experts in het door blijven modderen met modellen waarvan de uiterste verkoopdatum volgens critici al verstreken is. In de nieuwe Automobiel Management kunt u hier meer over lezen en hier ziet u het jongste bewijs: de Lotus 410 in ‘Esprit S1’ uitvoering.

Lotus is geen autofabrikant die elk jaar een nieuw model kan introduceren. Het moet roeien met de riemen die beschikbaar zijn, en dat zijn er niet veel: de Elise/Exige en de Evora. In beide gevallen gaat het om sportwagens die niet echt okselfris meer zijn. Iets wat Lotus met elke keer een ander luchtje (lees: actiemodel) probeert de maskeren.

Ook deze Evora is een typische doormodder auto. De originele Esprit heeft vooral vanwege zijn radicaal hoekige design inmiddels klassiekerstatus bereikt. Dat James Bond hem in 1977 als dienstauto gebruikte in de film ‘The Spy Who Loved Me’ (waarin hij zelfs werd omgevormd tot duikboot) hielp natuurlijk ook. Dat exemplaar is tegenwoordig in het bezit van iemand minder dan Tesla topman Elon Musk.

Lotus heeft blijkbaar last van nostalgische gevoelens, want de Evora 410 is er nu in ‘Esprit S1’ uitvoering. De specifieke aankleding van de carrosserie en het interieur zijn een verwijzing naar het originele model. Waar de voorbumper van de Esprit S1 was voorzien van een zwarte kunststof bumper, draagt de speciale Evora ook zwarte details op zijn front. De lamellen op de ‘achterklep’ zijn uitgevoerd in glanzend koolstofvezel; eveneens een knipoog naar de zwarte exemplaren achterop de S1.

In het interieur zijn de stoelvlakken en de deurpanelen bekleed met rood/zwart Schots geruite stof. Onderdeel van het actiepakket is ook een zwarte Esprit streep op de flanken. De typeaanduiding ‘Evora’ op de C stijl is in het oude Esprit lettertype aangebracht. Om de achterlichten zijn zwarte vlakken geplaatst.

Al met al is het een nogal geforceerde poging om de tijd te doen herleven (we moeten hiervoor 40 jaar terug) waarin Lotus meer elan had. Met name met die ruitstof slaat het merk de plank mis. Hoe oud is de doelgroep van dit actiemodelletje, Lotus? 65+ of 75+ ? Gelukkig blijft de oplage beperkt tot 1 exemplaar. De prijs bedraagt omgerekend 96.000 euro.

Onder de wit geverfde motorkap is alles hetzelfde gebleven. Dus daar huist een 3,5 liter V6 compressor krachtbron die ook niet meer piepjong is en 416 pk / 420 Nm levert. Daarmee kan in 4 seconden naar 100 km/u worden gesprint. Is dat tegenwoordig voor een supersportwagen nog voldoende esprit?

Comments are closed.