Bentley toont sportwagen van de toekomst

0

Zelfs Bentley gaat binnenkort elektrisch. Deze EXP 12 Speed 6e licht alvast een tipje van de sluier op.

Helemaal nieuw is dit prototype niet, want feitelijk is het een cabrioletversie van de EXP 10 Speed 6 die de Britten 2 jaar geleden al toonden op de autosalon van Genève. Dit keer met elektrische aandrijving, al geeft Bentley voorlopig niet meer details dan dat inductie laden (dus zonder snoer) mogelijk is.

Reken op minimaal 600 pk. Vierwielaandrijving is vanzelfsprekend ook van de partij. De Britten monteren waarschijnlijk een motor op de vooras én een op de achteras. Daarnaast zal de Bentley EXP 12 Speed 6e een actieradius van bijna 500 kilometer krijgen. In één ruk (op tempo) naar Zuid Frankrijk rijden, is dus geen enkel probleem.

Bentley gaat vanaf 2018 in navolging van veel andere autofabrikanten inzetten op alternatieve aandrijvingen. Een stekker hybride Bentayga bijt dan de spits af. Voordeeltje voor Bentley: de modellen van het merk wegen toch al tonnen, dus een accupakketje meer of minder maakt niet uit.


Minstens zo interessant is het design uit de pen van Stefan Sielaff. De stijltaal is de voorbode van de nieuwe Continental, die in 2019 in productie moet gaan. Bij dat model zal de motorkap evenwel minder laag zijn vanwege de W12 motor die er onder gemonteerd moet worden. Volgens Bentley is de grille van de EXP 12 Speed 6e eigenlijk overbodig, maar die zit er voor de visuele identiteit. Daaruit kunnen we afleiden dat die zeker wel het productiestadium zal halen.

Het interieur geeft met het gigantische touch screen en bediening via glazen paneeltjes op het stuur een blik op de Bentley woonkamer van de toekomst. Het contrasteert fraai met de zeer traditionele afwerking waarvoor de Britten als vanouds (rood) leder, glas, koper en gepolierd aluminium gebruiken.

Op het stuur, dat aan de bovenkant open is, zit een butlerknop. Daarmee schakel je een Siri-achtig hulpje in. Via een glazen wandje kan de (voor)passagier aangeven dat hij niet zit te wachten op een gesprek met de bestuurder. In het geval van een chauffeur handig , maar slecht voor je huwelijk …

“De EXP 12 Speed 6e is een conceptstudie die laat zien dat Bentley de toon zet in het premiumsegment voor elektrische auto’s. We kiezen de passende technologie, kwalitatief hoogwaardige materialen en afwerking die je verwacht van een Bentley. We willen graag een elektrisch model toevoegen aan ons portfolio en zijn daarom benieuwd naar de reacties”, aldus merkchef Wolfgang Dürheimer.

Reageren is niet mogelijk.