Seat krijgt een 7-persoons SUV

0

De CEO van Seat, Luca De Meo, heeft officieel bevestigd dat de Ateca gezelschap gaat krijgen van een groter SUV model. Dat wordt een 5- of 7-zitter die in de tweede helft van 2018 wordt onthuld.

Het gaat om de derde SUV voor Seat, want het Spaanse automerk liet eerder al weten dat er ook een kleiner model in de pijplijn zit: de Arona. Die zal worden gebaseerd op de nieuwe Ibiza en gaat concurreren met onder andere de Peugeot 2008 en Renault Captur.

Hoe de grote, 5- à 7-persoons SUV gaat heten, is nog niet bekend, maar De Meo laat weten dat er in Spanje nog veel stedennamen beschikbaar zijn. Onderhuids zullen de overeenkomsten met de Skoda Kodiaq groot zijn. Het moedermerk van Seat, Volkswagen, stelde eerder deze maand op de autosalon van Genève de Tiguan Allspace voor. Die gaat in dezelfde vijver vissen. De SUV van Seat gaat op dezelfde productielijn in Wolfsburg gebouwd worden.

Seat heeft vanuit het hoofdkantoor van Wolfsburg groen licht gekregen voor een groter SUV model omdat er vorig jaar een positief bedrijfsresultaat van liefst 143 miljoen euro werd geboekt. Daarmee is sprake van een trendbreuk, want het ging de afgelopen jaren niet al te best met Seat. Zo werd in 2013 nog een verlies geleden van 217 miljoen euro, in 2014 eindigde het Spaanse merk 167 miljoen euro in het rood en 2015 was 7 miljoen euro negatief. Vorig jaar heeft Seat voor het eerst sinds 2007 weer winst weten te maken. De genoemde 143 miljoen euro was het hoogste bedrijfsresultaat in de geschiedenis van het merk.

De totale omzet over 2016 kwam uit op 8,6 miljard euro (eveneens een record). Het weerspiegelt een groei van 3,2 procent ten opzichte van 2015. In vergelijking met 2013 werden vorig jaar 30 procent meer auto’s aan de man gebracht en de vooruitzichten zijn volgens De Meo gunstig. Zo is de onlangs gepresenteerde nieuwe Ibiza goed ontvangen en blijven er veel bestellingen binnen komen voor de Ateca. Vorig jaar deed Seat ook goede zaken met de Leon en Alhambra.

Ondanks dat Seat niet ontevreden is over de verkopen van de Alhambra in 2016, krijgt dit MPV model waarschijnlijk geen directe opvolger. Het segment voor 7-persoons auto’s wil het merk gaan bedienen met een SUV. Die zal, in tegenstelling tot de Alhambra, niet in Portugal worden gebouwd maar in Duitsland en krijgt hetzelfde onderstel als de Volkswagen Tiguan Allspace. De Arona moet in Barcelona van de band gaan lopen.

Comments are closed.