BMW komt met inductie laden

0

Als eerste automerk komt BMW met de mogelijkheid om de batterij draadloos via inductie op te laden. Het merk introduceert die mogelijkheid in 2018 op de stekkerhybride 530e iPerformance.

Draadloos laden is de toekomst voor elektrisch rijden: niet meer slepen met een vieze kabel in weer en wind, maar de auto gewoon parkeren boven een basisstation (een soort mat op de grond). Dat kan op openbare plekken, maar natuurlijk ook thuis op de oprit of in de garage.

In de auto en het basisstation zitten spoelen die op elkaar reageren. Zodra deze elkaar ‘gezien’ hebben, start het laden van de batterij via een wisselend magnetisch veld automatisch. Het laden gaat niet hypersnel, maar in 3,5 uur zou de batterij vol moeten zijn. Dan kan er weer 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden.

Bij deze optie hoort een toevoeging aan het iDrive assistentiesysteem met een speciale parkeerhulp. Via het centrale scherm kan de juiste positie van de auto boven het basisstation worden bepaald.

Inductie laden kan je vergelijken met een stel schapen: als er één over de dam is, volgen er meer. Dus nu deze techniek beschikbaar gaat komen bij BMW, zullen vele concurrenten op korte termijn volgen. De autofabrikant uit München meldt dat na de 530e iPerformance snel andere (deels)elektrische modellen geschikt zullen worden gemaakt voor inductie laden.

Reageren is niet mogelijk.