Gelekt: Citroën C5 Aircross

0

Citroën had via een serie plaagfoto’s de spanning graag nog even vast willen houden, maar de eerste beelden van de C5 Aircross in productievorm zijn uitgelekt. De SUV komt in China als eerste op de markt en daarna in Europa aan de beurt.

Dat Citroën aan een middenklasse SUV model werkte, wisten we al sinds de presentatie van de Aircross Concept in 2015. Daarvan is de C5 Aircross de productievertaling. De Citroën is gebaseerd op het EMP 2 platform van PSA, dat ook onder de C4 (Grand) Picasso en de Peugeot modellen 308 en 3008 te vinden is. DS gaat het onderstel gebruiken voor de 7 Crossback.

Dit betekent qua motorisering de 1.2 Puretech krachtbron van 130 pk voor de basisversie. Voor meer vermogen kan men terecht bij de 165 pk sterke 1.6 THP uitvoering. Dieselen kan in de nieuwe 1.5 BlueHDi (130 pk) en in de 2,0 liter variant die goed is voor 180 pk. De laatste krijgt een 8-traps automaat standaard. Hetzelfde geldt voor de 1.6 THP uitvoering. De andere motorversies hebben standaard een handgeschakelde 6-bak. Grip Control zal net als bij de 3008 voor enige houvast op gladde ondergrond zorgen.

Het design van de C5 Aircross is zeer dichtbij dat van de Aircross Concept gebleven. De chromen omlijsting van de zijruiten is overgenomen op de productieversie en op de dorpels zien we Airbumps à la de C4 Cactus.

Voor de Europese markt zal Citroën de nieuwe C5 Aircross gaan bouwen in Rennes, Frankrijk. Hij gaat onder andere concurreren met de Ford Kuga en de Renault Kadjar. Volgende maand is de SUV al te bewonderen op de autotentoonstelling van Sjanghai. De C5 Aircross komt in 2018 op de Nederlandse markt. Dan zal de gewone C5 stilletjes worden gesaneerd.

Comments are closed.