Volkswagen moet gedupeerden schadevergoeding betalen

0

“Het Europees Parlement moet erop aandringen dat ook Europese consumenten vergoed worden voor de schade die het Volkswagen schandaal heeft aangericht”. Dat is de mening van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Het Europees Parlement heeft momenteel de aanbevelingen van de onderzoekscommissie die het gesjoemel met de uitstoot van auto’s heeft uitgespit op haar agenda staan. De commissie komt tot de slotsom dat de Europese Commissie en de lidstaten zich aan wanbeleid hebben bezondigd. Ze somt daarnaast aanbevelingen op om een herhaling van dergelijke uitstootschandalen te voorkomen. Europarlementsleden zullen zich nu ook over nieuwe regels voor typegoedkeuring en markttoezicht buigen.

Test-Aankoop, de Belgische zusterorganisatie van de Consumentenbond, is tevreden over de aanbevelingen. Zo steunt de organisatie de snelle invoering van tests op basis van echte rij omstandigheden, de oprichting van een Europees toezichtagentschap en de mogelijkheid voor de Commissie om boetes op te leggen bij inbreuken. Maar de stellingnamen over schadevergoeding zijn in de ogen van Test-Aankoop te zwak.

“Als het onze Europese volksvertegenwoordigers echt menens is, mogen ze ook de echte slachtoffers van Dieselgate niet vergeten: de consumenten”, stelt Test-Aankoop. De organisatie vraagt het Europese Parlement de voorstellen aan te passen en ervoor te zorgen dat alle consumenten betrokken bij het Volkswagen schandaal schadevergoeding krijgen. “Zo’n kans krijgt het Europees Parlement maar één keer. Het is het moment om ze met beide handen te grijpen”.

Volkswagen weigert tot dusver schadevergoeding te betalen aan Europese consumenten. De situatie in Europa verschilt volgens het bedrijf van die in de Verenigde Staten. Daar werd anderhalf jaar geleden ontdekt dat Volkswagen sjoemelsoftware gebruikte om een hogere NOx uitstoot te verhullen en daar ging het bedrijf akkoord om compensaties uit te keren aan gedupeerde klanten.

Samen met consumentenorganisaties uit Spanje, Portugal en Italië lanceert Test-Aankoop nu een nieuwe campagne: #DIESELGATE #DEMANDJUSTICE. In België zouden volgens Test-Aankoop bijna 400.000 dieselauto’s betrokken zijn bij het schandaal. De organisatie startte daarom een groepsvordering tegen de Duitse autogroep en importeur d’Ieteren. 11.000 Belgische gedupeerden toonden reeds interesse om deel te nemen aan de juridische acties.

 

Comments are closed.