PSA wil vertrouwen in dealer vergroten

0

Eén op de zeven tweedehands auto’s blijkt een miskoop die door onvoorziene reparaties zo’n 750 euro duurder uitpakt dan voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van autogebruikers website Finnik onder 700 respondenten. Volgens het bedrijf worden er jaarlijks 285.000 miskopen gedaan, met een totale schade aan reparaties van 213 miljoen euro. Van alle automobilisten heeft 55 procent wel eens één of meer auto’s gekocht waar van alles mis mee bleek. In ruim één vijfde van de gevallen laat de techniek het afweten. Kapotte koppelingen, olielekkage, rotte uitlaten en motorische problemen komen vaak voor. Bij 13 procent van de slechte aankopen blijkt het onderhoud niet optimaal. 10 procent noemt de slechte service van het autobedrijf.

PSA, fabrikant van de merken Citroën, DS en Peugeot, is zich bewust van hoe vervelend een gepeperde factuur kan zijn. Vaak heeft de particuliere klant dan geen idéé wat de garage nou precies gedaan heeft, met als gevolg dat de als ‘duur’ gepercipieerde dealer gemeden wordt. Dan maar geen (officiële) stempel in het onderhoudsboekje.

Daarom komt PSA nu met een oplossing. De Fransen bieden binnenkort een service aan die het mogelijk maakt om per livestream in de gaten te houden wat garagepersoneel precies met jouw auto aan het doen is. Zo wordt het voor de klant een stuk gemakkelijker om te checken of de werkzaamheden die op de factuur staan ook wel daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Gevolg zou moeten zijn dat het vertrouwen van de klant in de PSA garage verbeterd of hersteld wordt.

PSA wil het ook mogelijk maken om klanten live te laten ‘ingrijpen’ op het moment dat er beslissingen worden genomen. Onderdelen die volgens de klant (nog) niet aan vervanging of reparatie toe zijn (bijvoorbeeld ruitenwissers of remschijven), worden dus lekker met rust gelaten en dat resulteert in een lagere factuurprijs.

Of het in de praktijk ook zo’n mooie oplossing zal zijn als op papier wordt beloofd, is afwachten. Enerzijds omdat de PSA dealers niet zitten te wachten op al te grote zeikerds. En heb je zelf niks beters te doen dan een hele dag iemand anders op zijn vingers te kijken? De mensen met een leven vast wel.

Reageren is niet mogelijk.