Crisis aan de top bij Uber

0

Het is crisis in de directieburelen van taxi app Uber. Chief Business Officer Emil Michael, de belangrijkste adviseur van CEO Travis Kalanick, stapt volgende week op. Ook zou de topman zelf een tijdelijk verlof overwegen. Kalanick kreeg onlangs een forse klap te verwerken, toen zijn moeder omkwam bij een bootongeluk. Zijn vader raakte gewond.

De afgelopen maanden wordt Uber tevens geplaagd door een aantal forse schandalen, waaronder seksuele intimidatie en bedrijfsspionage. Een rapport over de afhandeling hiervan wordt door de bedrijfstop volledig overgenomen; in voorgaande rapporten werd al over het aftreden van Emil Michael gesproken. Uber haalt zonder problemen miljarden op en er wordt vol spanning uitgekeken naar de beursgang van de hightech gigant, waarvan de waarde op 68 miljard dollar wordt geschat. Maar intern blijft het rommelen.

Eerder deze week werd een manager ontslagen omdat hij in het bezit zou zijn geweest van de medische gegevens van een vrouw die in India zou zijn verkracht door een Uber chauffeur. Uber worstelt al lang met beschuldigingen van seksuele intimidatie, verkrachtingen door chauffeurs en een machocultuur binnen het bedrijf. Uber heeft onlangs 20 werknemers ontslagen na een groot onderzoek over seksuele intimidatie binnen het bedrijf. Nog eens 7 andere werknemers hebben hun laatste waarschuwing gekregen en 31 personen moeten een cursus volgen “om zich te leren gedragen op de werkvloer”.

Kalanick kan zelf ook vast wat opsteken van de cursus. Hij stuurde in 2013 namelijk een e-mail de wereld in waarin hij zijn 400 werknemers onder andere aanraadde om enkel seks met elkaar te hebben op een bedrijfsfeestje als beide ‘partners’ daarin toestemmen. In de memo legde Kalanick enkele basisregels op aan zijn werknemers. Zo zou er op het bedrijfsfeest, waar gevierd werd dat Uber al in 50 wereldsteden gebruikt kan worden, niet gekotst mogen worden en niet met biervaten gegooid mogen worden. En over seks schreef hij: “medewerkers hebben geen seks met elkaar, tenzij je de andere persoon hebt gevraagd om seks te hebben en die ja zei”.

Deze problemen met seksisme op de werkvloer hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf nu wordt doorgelicht. 2 advocatenkantoren, Perkins Coie en Covington&Burling, onderzoeken de bedrijfscultuur en bekijken of deze e-mail heeft geleid tot seksisme of seksuele intimidatie. Maar dat is niet het enige probleem voor Uber. Google heeft een rechtszaak ingespannen wegens het stelen van bedrijfsgeheimen. Net voor hij overstapte van Google naar Uber ontvreemdde ingenieur Anthony Levandowski 14.000 documenten over de zelfrijdende auto. De man is door Uber al op straat gezet, maar daarmee is het probleem nog niet de wereld uit. In verschillende landen lopen er daarnaast nog onderzoeken naar Uber wegens het overtreden van allerlei regels in de taxisector.

Reageren is niet mogelijk.