Land Rover introduceert nieuwe motoren

0

Land Rover introduceert 3 nieuwe 4 cilinder turbomotoren voor de Discovery Sport en Range Rover Evoque, waaronder een pittige diesel en de krachtigste benzineversie ooit. Het is niet onlogisch dat beide modellen tegelijk worden aangepakt, want zij delen immers dezelfde basis.

Het aanbod van de Land Rover Discovery Sport en Range Rover Evoque wordt met ingang van modeljaar 2018 uitgebreid met de compleet nieuwe 2,0 liter Si4 Ingenium benzinemotor. Deze krachtbron debuteerde eerder dit jaar bij zustermerk Jaguar en wordt leverbaar in 2 varianten. Gezamenlijk kenmerk is elektro/hydraulische klepbediening (Fiat past dezelfde techniek toe en noemt dit ‘MultiAir’). Dat resulteert is een lager benzineverbruik. Zo is de versie met 240 pk en 340 Nm 15 procent zuiniger dan de huidige Si4 motor met hetzelfde vermogen en koppel. In de tabel in dit artikel kan je de emissiewaarden van de Discovery Sport lezen. De Evoque zit daar steevast een paar gram onder.

De versie met 290 pk en 400 Nm is de krachtigste benzinemotor ooit voor de Discovery Sport en Evoque. Daarmee kan de Evoque in 6,3 seconden naar 100 km/u sprinten. Als topsnelheid wordt 231 km/u opgegeven. De Discovery Sport heeft 6,7 seconden nodig. De 290 pk versies van de Discovery Sport en Evoque zijn standaard voorzien van het Dynamic exterieurpakket. Dat bestaat onder meer uit sportievere bumpers met grotere luchtinlaten, een hoogglans zwarte grille en 20-inch lichtmetalen velgen.

Ook het dieselaanbod wordt uitgebreid met een krachtigere topversie. Het betreft de 2,0 liter SD4 met 240 pk en 500 Nm. Deze dieselmotor kennen we reeds uit de Range Rover Sport en de nieuwe Discovery. Daarin is de SD4 standaard gekoppeld aan vierwielaandrijving en een 8-traps automaat. Ook de nieuwe 240 pk diesel is standaard voorzien van het Dynamic pakket. In de Discovery Sport kan er in 7,5 seconden mee naar 100 km/u worden geaccelereerd. Tegelijkertijd blijft het gemiddelde verbruik beperkt tot 6,4 liter per 100 km, hetgeen een CO2-uitstoot van 169 gram/km betekent.

Specificaties vernieuwde Land Rover Discovery Sport

Motor                                            Cilinderinhoud Vermogen (pk) Koppel (Nm) CO2 (g/km)* **

Ingenium benzine: Si4 240      2,0 liter              240                      340                  181 / 182
Ingenium benzine: Si4 290      2,0 liter              290                      400                 186 / 190
Ingenium diesel: Td4 150         2,0 liter              150                       380                 139
Ingenium diesel: Sd4 180         2,0 liter              180                       430                 139
Ingenium diesel: Sd4 240         2,0 liter             240                       500                 169

* cijfers voor vijfpersoons- / 5+2-persoonsversies, met 4WD en automatische transmissie
** Alle waarden onder voorbehoud van homologatie

Last but not least: Land Rover meldt dat de voorwiel aangedreven, 150 sterke Td4 basisversie van de Evoque voortaan nog maar 109 gram CO2 per km uitstoot en een gemiddeld gebruik heeft van 4,2 liter per 100 km. In het kader van de modeljaar 2018 wijzigingen zijn beide SUV modellen voortaan te bestellen in een serie herziene carrosseriekleuren. Er is nu keuze uit de uni kleuren Fuji White en Narvik Black, de metallic kleuren Yulong White, Indus Silver, Corris Grey en Santorini Black, Loire Blue, Firenze Red en Kaikoura Stone en de Premium kleuren Silicon Silver en Carpathian Grey. Phoenix Orange is alleen beschikbaar voor de Convertible.

Ook voor wat betreft de aankleding van het interieur zijn er een aantal wijzigingen. Zo zijn alle zitplaatsen voorzien van gewijzigde kussens en is het aantal verstelmogelijkheden toegenomen. Als antwoord op de vraag van klanten met betrekking tot de Convertible, het model dat het meest met opties wordt aangekleed, is deze Range Rover met ingang van het nieuwe modeljaar ook leverbaar met het Lunar/Ivory kleurige interieur (op de SE Dynamic versies), naast het Ebony interieur. De levering start binnenkort. Prijzen zijn nog niet bekend. Momenteel betaal je voor een 5-deurs Range Rover Evoque Pure met 240 pk sterke Si4 motor 65.720 euro. Dezelfde auto met 180 pk sterke SD4 dieselmotor is er vanaf 53.230 euro. De prijzen van de nieuwe Si4 290 en SD4 240 varianten zullen in ieder geval hoger komen te liggen. De Discovery Sport is in alle gevallen fractioneel duurder dan de 5-deurs Evoque.

 

.

Comments are closed.