Volkswagen manipuleerde verkoopcijfers

0

De Franse divisie van Volkswagen heeft sinds 2010 de verkoopcijfers naar boven toe aangepast. Dat blijkt uit een intern rapport van de automaker. In totaal klopt de verstrekte informatie over 800.000 auto’s niet.

Voertuigen van Audi, Skoda, Seat en Volkswagen werden als geleverd geregistreerd voordat koopcontracten werden getekend. In sommige gevallen werden voertuigen maanden of zelfs jaren voor de daadwerkelijke verkoopdatum als verkocht gerapporteerd. Normaliter hoeft dit maar enkele weken te duren. Voor sommige auto’s konden zelfs geen koopcontracten worden gevonden.

Volkswagen topman Matthias Müller kreeg het rapport op 24 april onder ogen. Interne controleurs kwamen de fraude op het spoor. De directeur van de Franse divisie, Jacques Rivoal, ruimde kort daarna het veld. Als officiële reden voor het ontslag noemde Volkswagen ‘strategische verschillen’ tussen Rivoal en de automaker.

Door te sjoemelen met de verkoopcijfers kon het aantal verkochte auto’s per jaar worden opgeschroefd. Volkswagen weigert te reageren op het nieuws. Critici menen dat er structureel iets mis is met de cultuur bij de autofabrikant. Volkswagen kwam namelijk eerder al negatief in het nieuws vanwege gesjoemel met motorsoftware.

Reageren is niet mogelijk.