Nieuwstelex

0

+++ BMW komt in navolging van de M4 CS op korte termijn ook met een soortgelijke uitvoering van de M3. Met deze finale topversie wordt de huidige generatie 3-serie feitelijk uitgezwaaid, want over ruim een jaar zal de opvolger worden gepresenteerd. De M3 CS krijgt de 460 pk variant van de bekende dubbel geblazen 6 cilinder onder de kap. Daarmee is het de krachtigste 3-serie ooit. Uiteraard worden een aantal componenten van de M4 CS overgenomen, zoals de carbon motorkap met extra luchtinlaat. De sportsedan krijgt verder een op circuitgebruik afgestemd onderstel en een bodykit waarmee extra neerwaartse druk kan worden gegenereerd. Als banden krijgt de M3 CS Michelin Pilot Sport Cup 2 rubber. De levering van de ‘climax variant’ van de 3-serie start komend voorjaar. +++

+++ DAIMLER roept in Europa meer dan 3 miljoen dieselauto’s terug naar de garage voor aanpassingen in verband met het emissieschandaal. Met de ingreep wil de Duitse autobouwer zorgen over mogelijke fraude met het motormanagement systemen van de auto’s van Mercedes wegnemen. Het gaat om een vrijwillige terugroepactie die klanten niets kost. Daimler verwacht in totaal zo’n 220 miljoen euro kwijt te zijn aan de update. Eerder dit jaar werd al gestart met een speciale servicebeurt voor circa 274.000 auto’s. De nieuwe aankondiging zou een soort uitbreiding daarvan betreffen. “Het publieke debat over dieselmotoren zorgt voor veel onzekerheid”, aldus Daimler topman Dieter Zetsche. “We hebben daarom besloten extra maatregelen te nemen om bestuurders van dieselauto’s gerust te stellen en het vertrouwen in dieseltechnologie te versterken’. Daimler is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal geknoeid heeft met uitstootgegevens. Aanklagers deden in verband hiermee in mei ook invallen bij kantoren van Daimler. Volgens Duitse media zou onderzoek van justitie bovendien al uitgewezen hebben dat het bedrijf afgelopen jaren veel diesels heeft verkocht die meer broeikasgassen uitstoten dan is toegestaan. Volkswagen reserveerde eerder vele miljarden euro’s voor de nasleep van het schandaal. Miljoenen dieselauto’s van het concern bleken voorzien van technologie die ervoor zorgde dat ze in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan zij in de dagelijkse praktijk waren. +++

+++ Het aantal DIEFSTALLEN van personenauto’s is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. De teller staat na 6 maanden op 4.254 stuks tegen 4.776 in de eerste helft van 2016, hetgeen een daling van 11 procent is. Nieuwere types auto’s zijn door verbeterde beveiliging minder gemakkelijk te stelen. Maar er worden ook minder oudere types gestolen. Die worden vaak voor de onderdelen gestolen. De politie richt zich daarom op de aanpak van de handel in gestolen onderdelen. Ook werkt de overheid samen met verzekeraars bij het terugvinden van gestolen auto’s. Deze maatregelen lijken vruchten af te werpen. Hoewel de totale aantallen dalen, zijn er ook merken waarbij een tegengestelde trend geldt. Met name auto’s van BMW Toyota en Land Rover (jonger dan 4 jaar) mogen zich ‘verheugen’ op een toenemende populariteit bij de boevengilde. Ook auto’s van Audi, Volkswagen en Mercedes worden relatief vaak ontvreemd. +++

+++ DS heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij volgend jaar een compacte cross-over zal lanceren. Het hoogpotige B segment model komt ook in volledig elektrische uitvoering beschikbaar. De DS 3 zal ondertussen doorgebouwd blijven worden zolang er vraag is naar dit model. DS wil op termijn 4 cross-overs in haar gamma van in totaal 6 modellen hebben. Ieder jaar lanceert het premiummerk van de PSA Groep een nieuw type. De grotere modellen zullen niet in volledig elektrische uitvoering leverbaar worden, maar wel als stekkerhybride. +++

+++ Ulrich Kranz, tot december vorig jaar hoofd van BMW’s elektrische autoproject, gaat werken voor Tesla uitdager FARADAY FUTURE . Deze Chinees/Amerikaanse start-up heeft grote plannen voor elektrische auto’s. Het in Californië gevestigde bedrijf wil komend jaar starten met de productie van de FF91, de snelste elektrische auto ter wereld. Mede daarom wordt het bedrijf door sommigen als volwaardig concurrent van Tesla beschouwd, al heeft Faraday nog geen enkele auto gebouwd en verkeert het bedrijf financieel in zwaar weer. Maar dat schrikt goede managers blijkbaar niet af. Eerder dit jaar werd Stefan Krause, voormalig CFO van Deutsche Bank, aangesteld als CEO. Nu volgt Ulrich Kranz (59), de man die 30 jaar voor BMW werkte en die wordt beschouwd als de grote initiator van de elektrische ‘i’ modellen van dit merk. “Ik kijk naar het bedrijf en de mensen achter dat product. Daarom wilde ik me bij het bedrijf aansluiten”, aldus Kranz. Zijn overstap is salaristechnisch niet zonder risico, aangezien Faraday Future er in financieel opzicht zoals gezegd slecht voor staat. Het bedrijf moest vorige week noodgedwongen de bouw van een grote fabriek in Nevada afblazen, omdat de grootste financier, de Chinese zakenman Jia Yueting, zijn leningen niet zou hebben betaald. +++

+++ HONDA gaat haar voor de Europese markt bestemde exemplaren van de CR-V en HR-V in de toekomst importeren vanuit Japan. Dit om het fabriekspersoneel in eigen land aan het werk te houden. In Japan lopen de verkopen van Honda terug, dus daar kunnen de schoorstenen niet (alleen) meer van roken. De fabrikant kan de wijziging relatief eenvoudig doorvoeren omdat de huidige Europese importbelasting van 10 procent op Japanse auto’s in de toekomst komt te vervallen. Daarnaast is er onzekerheid over de gevolgen van de Brexit. De HR-V rolt nu nog in Mexico van de band, maar na een facelift in 2019 verkast de productie naar Japan. In het Britse Swindon zal het fabriekspersoneel zich voortaan gaan concentreren op de productie van de nieuwe Civic. De hatchback uitvoering zal daar voor de gehele wereld worden gebouwd, dus ook voor de Japanse markt. +++

+++ Karl-Thomas Neumann, tot vorige maand de CEO van OPEL , kan tot 2 miljoen euro bonus opstrijken als de verkoop van het merk aan het Franse PSA is afgerond. Die vergoeding is afhankelijk van de prestaties van Opel in de komende maanden. Wat dat betreft zijn de voortekenen slecht, want in het semester daalde het marktaandeel (Vauxhall meegerekend) van 6,7 procent naar 6,3 procent. Er zit bovendien nog een belangrijke adder onder het gras, zo meldt Automobiel Management: Neumann moet op dat moment nog wel in dienst zijn van Opel. Hij is inmiddels als CEO afgetreden en vervangen door Michael Lohscheller maar blijft, naar eigen zeggen, nog wel lid van het managementteam tot de overname daadwerkelijk rond is. Maar de kostbare vraag is dan wanneer zijn vertrek precies van kracht wordt. Een woordvoerder van Opel wilde verder niet op vragen over de vertrekdatum en de daaraan gekoppelde bonus ingaan. +++

+++ TESLA heeft in Groningen het Tesla Service Center Plus geopend. De nieuwe locatie is gelegen aan de Rostockweg 9 en bestaat uit een Store en een Service center en meet in totaal 2280 m2. “Het is de zevende in Nederland en het bedient de noordelijke provincies, maar ook het grensgebied van noordwest Duitsland”, aldus een woordvoerder van Tesla. Klanten kunnen vanaf nu dus in Groningen terecht voor het onderhoud van hun Tesla. Het Service Center is geopend van maandag tot vrijdag van 8:30 – 17:30. De Store is van maandag tot vrijdag geopend van 10:00 – 18:00 en op zaterdag van 10:00 tot 17:00. In de Store kunnen geïnteresseerden terecht voor een testrit met de volledig elektrische sedan Model S en Model X en straks natuurlijk ook in de Model 3. +++

Comments are closed.