Ford patenteert inklapbaar stuur & pedalen

0

Als de auto straks volledig zelfstandig kan rijden, is er geen stuur of pedalenset meer nodig. Maar Ford denkt dat er eerst sprake zal zijn van een transitiefase, waarin de techniek het in bepaalde situaties niet alleen afkan. Of dat de bestuurder soms zin heeft om toch zélf te sturen.

Ford heeft daarom een interieur ontworpen waarin stuur en pedalen inklapbaar zijn, en dit vervolgens gepatenteerd. Met name het inklapbare stuur zorgde voor problemen omdat hier een airbag in zit. Ford heeft dit opgelost door zowel het stuur als het dashboard te voorzien van een airbag. Dit laatste exemplaar wordt automatisch gedeactiveerd indien het stuur in zijn normale positie staat.

In het gepatenteerde ontwerp van Ford is rekening gehouden met mechanische besturing of een elektronische installatie (steer-by-wire). Ook voor de werking van de pedalen kan er uit deze 2 oplossingen gekozen worden. Als stuurwiel en pedalen niet nodig zijn, kunnen die worden opgeborgen in het dashboard. Ford zegt bij het ontwerp voor een “prettige afwerking” gezorgd te hebben.

De vinding van Ford kan met name een oplossing zijn tijdens vakantieritten en als er van een uniforme regelgeving ten aanzien van autonoom rijden (nog) geen sprake is. Zo zou er in bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland stuur/pedaalloos gereden kunnen worden, maar als men verder oostwaarts gaat het stuur en de pedalen kunnen uitklappen als de wet het aldaar verplicht. Men hoeft dan niet in een andere auto over te stappen.

Reageren is niet mogelijk.