Volkswagen punt Golf Sportsvan bij

0

Volkswagen spijkert de Golf Sportsvan bij. De update combineert een bijgepunte carrosserie met een nieuw infotainment systeem en met nieuwe TSI motoren.

De facelift die de gewone Golf in november vorig jaar reeds onderging, is nu ook van toepassing op de Sportsvan. Concreet betekent dit een nieuw infotainment systeem, een opgewaardeerde veiligheidsuitrusting en over de introductie van verse TSI benzinemotoren. De 1,2 liter met 4 cilinders maakt daarbij plaats voor de 1.0 TSI 3-pitter. Voor het vermogen heeft dat geen consequenties: dat blijft 110 pk. De 1.4 TSI wordt vervangen door de 1,5 liter unit. Het vermogen van de minst krachtige variant stijgt daardoor van 125 pk naar 130 pk. Net als de 1.4 TSI is de nieuwe 4 cilinder motor er ook met 150 pk. De 1,5 liter vermogensvarianten zijn voorzien van Active Cylinder Management, waarbij 2 cilinders worden uitgeschakeld als de bestuurder met een constante snelheid rijdt. Deze innovatieve technologie helpt brandstof te besparen en de uitstoot verder te verminderen.

Ook de carrosserie van de Golf Sportsvan heeft wijzigingen ondergaan, al moet je erg goed kijken om de hertekende bumpers te herkennen. Maar de chromen sierstrip onder het exemplaar vóór (die optisch doorloopt in de koplampunits) vertelt dat je hier te maken hebt met de facelifteditie. Die kan ook worden herkend aan de achterlichtunits met LED techniek. Xenon koplampen zijn niet langer leverbaar. Wie de standaard verlichting van de hertekende koplampen niet voldoende vindt, kan bij betalen voor volledige LED exemplaren. Verder zijn er nieuwe lakkleuren (waaronder het hier getoonde Cranberry Red) en 5 andere velgdesigns (16, 17 of 18 inch).

Het interieur gaat erop vooruit dankzij nieuwe bekledingsmaterialen en gewijzigde, met stof/leer beklede stoelen. Van de gewone Golf neemt de Sportsvan uitvoering het 9,2-inch display over dat hoort bij het nieuwe, met gebaren te bedienen Discover Pro infotainment systeem. Met de ‘Volkswagen Media Control’ app en een WLAN hotspot wordt een tablet of smartphone de afstandsbediening voor deze (of de Discover Media) installatie. Het aantal losse knoppen neemt hierdoor af, wat het dashboard een opgeruimde indruk geeft, maar er zijn ook nadelen. De bediening via gebaren verloopt namelijk niet vlekkeloos, met stress en onnodige afleiding in het verkeer tot gevolg.

De Sportsvan beschikt over nieuwe veiligheidssystemen, zoals Pedestrian Monitoring, Traffic Jam Assist (dat wil zeggen: semi-autonoom rijden tot 60 km/u), Emergency Assist, PreCrash, Trailer Assist (dat achteruitrijden met aanhangers vereenvoudigt) en een vernieuwde versie van Park Assist. Volkswagen biedt in de bijgepunte Golf Sportsvan nu ook het ‘Car Net Security & Service’ pakket aan. Dit systeem ondersteunt de berijder als een soort persoonlijke assistent met onder meer functies als serviceplanning, automatische ongevallenmelding of pechhulp.

Tijdens de volgende maand te houden IAA van Frankfurt (14 t/m 24 september) beleeft de herziene versie van de Golf Sportsvan zijn publieksdebuut. Vanaf medio november is de hoge uitvoering in de Nederlandse Volkswagen showrooms te vinden. De prijzen en specificaties worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

Reageren is niet mogelijk.