Seat topman verkozen tot CEO van het Jaar

0

Seat president Luca de Meo is door vakblad Automotive News Europe verkozen tot ‘CEO of the Year’ in de Car Division categorie. Hij krijgt daarvoor op de IAA autoshow van Frankfurt de Eurostars Award uitgereikt. De prijs is een erkenning voor De Meo’s jarenlange werkzaamheden als topman van Seat. In die periode werd het Spaanse merk (eindelijk) weer winstgevend.

Luca de Meo werd in november 2015 aangesteld als algemeen directeur van de Spaanse autofabrikant. Onder zijn leiderschap startte de fabrikant het grootste modellenoffensief in zijn geschiedenis met de lancering van 4 nieuwe modellen (Ateca, Leon, Ibiza en Arona) in 18 maanden. De autofabrikant heeft in 2016 zijn beste resultaten ooit behaald. In de eerste helft van dit jaar groeide de operationele winst met 40,9 procent. Seat heeft nu 2,6 procent van de Europese automarkt in handen. Begin 2016 was dit nog 2,2 procent; een indrukwekkende verbetering voor een volumemerk dat geconfronteerd wordt met een moordende concurrentiedruk.

“Ik ben zeer dankbaar”, zei De Meo toen hij op de hoogte werd gesteld van het winnen van de Eurostars Award. “Het is een eer om deze prijs te ontvangen van een prestigieus vakmedium als Automotive News Europe”. De Meo won dezelfde prijs eerder in 2007 en werd in 2014 geëerd in de sales & marketing executive categorie. “Dat ik deze prijs nu krijg, heb ik te danken aan al mijn fantastische collega’s”, benadrukt hij in een vraaggesprek met Automobiel Management. “De resultaten die wij behalen, komen voort uit onze gezamenlijke inspanningen om het merk vooruit te helpen”.

Luca de Meo werd in 1967 geboren in Milaan. Hij studeerde Business Administration aan de Università Commerciale Luigi Bocconi en schreef zijn scriptie over bedrijfsethiek in Italië. De Meo begon zijn carrière bij Renault en kwam daarna via Toyota en Fiat als marketing manager bij Volkswagen terecht. Voor zijn succesvolle carrière kreeg hij de titel ‘commendatore’ van de Ordine al merito della Repubblica Italiana, wat een van de hoogste onderscheidingen in Italië is. Momenteel is De Meo niet alleen Seat president, maar is hij ook lid van de directieraad van Ducati.

IAA

Seat is op de IAA autoshow van Frankfurt present met de nieuwe Arona, de Leon Cupra R (zie foto met De Meo) en de stemgestuurde digitale diensten van Amazon Alexa. De Arona beleeft op de Duitse autotentoonstelling zijn publieksdebuut en is dit jaar de vierde nieuweling van Seat, na de Ateca, Leon en Ibiza. Met het laatste model deelt hij het MQB A0 platform. Seat debuteert met de Arona in het segment van de compacte cross-overs. Het Spaanse merk denkt een flinke taartpunt te kunnen bemachtigen met een relatief brede carrosseriebouw (dat de Arona bovengemiddeld ruim maakt) en de modernste techniek. De cross-over zal in de loop van 2018 (in navolging van de Leon en Ateca) net als de Ibiza leverbaar worden met een digitaal instrumentarium dat een breed scala aan informatie kan projecteren.

Als eerste Europese automerk gaat Seat de interactieve spraakdienst Alexa in zijn modellen integreren die door het Amerikaanse internetbedrijf Amazon is ontwikkeld. Vanaf eind dit jaar is deze service beschikbaar in de Leon en Ateca en vanaf 2018 ook in de Ibiza en Arona. Amazon Alexa is een intelligente stembediening dienst die op vragen kan antwoorden en waarmee de bestuurder apps en apparaten met de stem kan activeren. Met Amazon Alexa kan de bestuurder bijvoorbeeld zijn persoonlijke agenda beheren, muziek zoeken, interessante plekken vinden, naar het internetnieuws luisteren of de dichtstbijzijnde Seat dealer vinden.

Comments are closed.