Nieuwe Opel Mokka X betrapt

0

In 2018 doet Opel het rustig aan qua modelintroducties, met alleen een nieuwe (op de volgende generatie Citroën Berlingo en Peugeot Partner te baseren) Combo. Maar vanaf 2019 is het Duitse merk weer voornemens om te gaan knallen. Niet alleen met de nieuwe Corsa, maar ook met de tweede generatie Mokka X. Hier zie je de eerste sponagefoto’s.

De nieuwe Mokka X stond al op de tekentafel voordat Opel in handen kwam van de PSA Groep. De Fransen laten het carrosserieontwerp met rust, maar hebben wel besloten dat de tweede generatie het zonder General Motors genen moet doen. In plaats hiervan zal de nieuwe Mokka X worden gebaseerd op het EMP2 platform dat ook onder de Grandland X te vinden is.

Om te voorkomen dat beide SUV modellen elkaar voor de voeten gaan lopen, zal de wielbasis met 6 centimeter worden ingekort tot 2,62 meter. In combinatie met een kortere overhang (zowel voor als achter) wordt de nieuwe Mokka X afgerond 2 decimeter compacter dan de Grandland X, en daarmee globaal even groot dan het huidige model.

In motorisch opzicht is alles Frans wat de klok slaat. Dat is bij de Grandland X niet anders. De Mokka X krijgt echter de 110 pk versie van de 1,2 liter 3 cilinder turbobenzinemotor als basisunit. En dieselen zal al vanaf 100 pk kunnen. Wie een sterker bakkie Mokka X wil, kan opteren voor 130 pk varianten. De omschakeling naar het EMP2 platform betekent dat vierwielaandrijving niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Het design blijft typisch Opel. Daarmee moet het merk volgens PSA zijn bestaansrechts ontlenen ten opzichte van technisch identieke modellen van Citroën, DS en Peugeot. Dat is een nobel streven, maar op de een of andere manier doet de nieuwe, in Eisenach te bouwen Mokka X qua carrosserieproporties wat denken aan de vorige generatie, tamelijk bonkige Peugeot 3008 …

Reageren is niet mogelijk.