Elektrisch én betaalbaar: Uniti One

0

Vorige maand publiceerde Autointernationaal.nl een achtergrondartikel met de titel “Waarom Europa wakker moet liggen van deze elektrische auto”. Bedoeld werd de BAIC EC180, die omgerekend slechts 17.500 à 18.000 euro kost. Daar is momenteel geen Europees alternatief voor. Terwijl juist het afzetpotentieel voor goedkope, compacte elektrische auto’s het grootst is. Die worden immers het vaakst voor relatief korte afstanden gebruikt, waardoor een gebrekkige actieradius een minder nijpend probleem is.

Bij de Zweedse start-up Uniti is dit muntje inmiddels gevallen. Die heeft met deze compacte One grootse plannen: een elektrische auto met een actieradius van 300 kilometer en een prijs van niet meer dan 14.900 euro (het topmodel gaat maximaal 19.900 euro kosten). Dat klinkt veelbelovend. De piepkleine Uniti One kan dus wel eens heel groot worden.

De One wordt verkrijgbaar als 2-, 4- en 5-zitter. Het accupakket heeft een capaciteit van 22 kWh. Met een snellader kan het accupakket thuis worden opgeladen in 3 uur en 10 minuten. Na 30 minuten aan de stekker bedraagt de actieradius 200 kilometer. De sprint naar 100 km/u neemt slechts 3,5 seconden in beslag en als topsnelheid wordt door Uniti 130 km/u genoemd. Kortom, de One is dus zeer geschikt voor stedelijke agglomeraties en woon-werkverkeer.

Uiteraard is de One nog geen realiteit, maar Uniti zegt er wel serieus werk van te gaan maken. Meer dan 1.000 mensen hebben inmiddels via internet een order geplaatst. De Uniti One gaat in Zweden onder meer via MediaMarkt verkocht worden. Uniti heeft de One met behulp van grote spelers in het bedrijfsleven ontwikkeld. Op de lijst van partners staan namen als hightech giganten Nvidia, Haldex, Tele2, e.On, Kuka Robotics, BorgWarner en Fanuc Robots. Wanneer de productie start, is nog niet bekend.

Reageren is niet mogelijk.