Elektrische Uniti One zoekt geld via crowdfunding

0

De Zweedse startende onderneming Uniti heeft plannen om haar elektrische stadsauto te gaan bouwen in Groot-Brittannië. Als instapprijs wordt 14.900 euro genoemd.

Afgezien van Groot-Brittannië moeten er ook fabrieken komen in Australië en India. Op de 3 locaties dienen over 5 jaar 500.000 auto’s per jaar geproduceerd te worden, zo meldt het Zweedse bedrijf. Uniti heeft dus grote plannen met de kleine One. Voorlopig is het nog niet zo ver omdat het benodigde geld ontbreekt. Om aan kapitaal te komen, kunnen mensen via de website van Uniti zich nu intekenen voor de elektrische stadsauto door een aanbetaling van 149 euro te doen. Het bedrijf zegt al 1.000 bestellingen binnen te hebben. Hiermee is een bedrag van ruim 50 miljoen euro gemoeid.

Via een reeds lopende crowdfunding actie in het Verenigd Koninkrijk haalde de ‘Tesla voor in de grote stad’ vrij vlot het gestelde doel van 1 miljoen pond binnen. Met dit geld wil Uniti extra publiciteit genereren. Het binnen geharkte kapitaal zal ook gebruikt worden om het wagentje productierijp te maken. De One heeft een topsnelheid van 130 km/u en krijgt een actieradius van 240 à 300 kilometer. De aanschafprijs ligt, afhankelijk van de uitvoering, tussen de 15 en 20 mille. Een zogeheten Founder Edition bijt de spits af. Die gaat 19.900 euro kosten en is reeds te bestellen voor bovengenoemde aanbetaling. Het instapmodel met een prijskaartje van 14.900 euro volgt pas later.

De 900 kilo wegende vierwieler biedt plek aan 2 personen. Deze moeten net als in de Renault Twizy achter elkaar zitten. Het accupakket heeft een capaciteit van 22 kWh. De Uniti One is ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde partners als Siemens, Kuka Robotics, Zoltek, Nvidia, Haldex, Tele2 en Borg Warner. De eerste fabriek komt in Groot-Brittannië. Dat land is volgens Uniti een ideale basis voor de productie van elektrische auto’s wereldwijd. Het bedrijf meldt niet of de plannen gewijzigd zullen worden als er in oktober een harde Brexit komt met tariefmuren tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

De verkoop van de kekke Uniti One zal via internet plaatsvinden, al zijn er ook plannen om de auto in Zweden in filialen van de Media Markt aan de man te brengen. Dit Scandinavische land is samen met Noorwegen en IJsland koploper voor wat betreft de adoptie van de elektrische auto. Zodra de fabriek in India klaar is, kan de Uniti One aldaar worden aangeboden voor ongeveer 9.000 euro. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Ja, Autointernationaal.nl denkt van wel. De geschiedenis leert dat 2-persoons auto’s zelden een succes worden. En al helemaal niet in het kinderrijke India.

Reageren is niet mogelijk.