Audi meldt recordverkopen

0

Audi mag dan in 2017 op grotere achterstand zijn geraakt in de verkooprace met BMW en Mercedes, toch is er sprake van een record jaar. De Volkswagen dochter zag zijn afzet voor het 8ste achtereenvolgende jaar toenemen. Audi sloot het jaar af met bijna 1,9 miljoen verkochte auto’s; een toename van 0,6 procent. Bovendien verkocht het premiummerk op de 3 belangrijkste markten (VS, China en Duitsland) meer voertuigen dan in 2016.

Gedurende het kalenderjaar 2017 noteerde Audi in China een verkooptoename van 1,1 procent tot bijna 600.000 auto’s. Daarmee handhaaft Audi naar eigen zeggen zijn positie als marktleider onder de premiummerken op de Chinese markt, al wordt die titel op basis van haar resultaten ook geclaimd. In ieder geval was december voor Audi in China een absolute recordmaand. Met 69.160 orders verkocht de Volkswagen dochter aldaar niet eerder zoveel auto’s in één enkele maand.

In de VS noteerde Audi eveneens een ruime plus in de verkopen, met een stijging van 7,8 procent tot 226.500 auto’s. Daar groeit het merk onmiskenbaar harder dan BMW en Mercedes. In Europa verkocht Audi in 2017 ruim 860.000 auto’s; een stijging van 0,4 procent ten opzichte van het resultaat in 2016. Mercedes gaat in deze marktregio duidelijk aan kop, maar het merk met de 4 ringen bezet de 2de plaats in het premiumsegment, vóór BMW.

In Nederland kwam Audi uit op 14.609 verkopen. Dat waren ruim 4 duizend registraties minder dan BMW realiseerde (18.830). Het repertoire van Mercedes was ook meer in trek dan dat van Audi, want dit merk was goed voor 15.861 verkopen. Volvo, dat in Nederland ook tot de grote premiumjongens behoort, kwam vorig jaar uit op 14.262 registraties.

Internationaal waren afgelopen jaar vooral de Q modellen van Audi erg populair, met een groei van bijna 11 procent tot 690.000 auto’s. Daarmee was meer dan één op de drie verkochte Audi’s in 2017 een ‘Q’. Het merendeel daarvan kwam voor rekening van de Q2 (foto). 2018 wordt voor Audi een druk jaar met veel nieuwe modellen die hun opwachting in Nederland maken, zoals de nieuwe A6 en de Q8 (tweede foto). Bovendien bereidt Audi zich voor op de lancering van de volledig elektrisch aangedreven E-tron, eind dit jaar.

Reageren is niet mogelijk.