BMW verpest Mercedes feestje

0

Mercedes zal op korte termijn de nieuwe A klasse voorstellen. Die wordt ook leverbaar als Sedan. Met het oog op dit aanstaande nieuwsfeit vroeg jouw verslaggever zich van de week af of BMW dit PR moment zou gaan verstoren. En jawel: ‘toevallig’ is de 2-serie Gran Coupé betrapt: een rechtstreekse concurrent van de Mercedes A klasse Sedan.

Andere media mogen altijd graag de indruk wekken dat hun ‘spionagefotografen’ heldendaden hebben verricht bij het vastleggen van nieuwe modellen voor de camera. Dat vergroot de sensatiewaarde, maar is in dit geval is er sprake van fake nieuws. Het ‘betrappen’ van de 2-serie Gran Coupé is namelijk in scène gezet. Op verzoek van BMW zelf. Met als doel te voorkomen dat autoconsumenten die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de A klasse Sedan straks naar de Mercedes dealer hollen voor een bestelling, en in plaats daarvan hun kruit droog houden tot het alternatief uit Beieren leverbaar is.

BMW levert in China reeds de 1-serie Sedan. Die is voor Europese begrippen echter nogal burgerlijk vormgegeven. Bovendien paste het Chinese marktintroductie tijdstip (november 2016) niet bij het moment dat BMW in onze regio wil beginnen met het vernieuwen van de 1- en 2-serie: pas eind dit jaar. Daarom bleef die 1-serie Sedan een exclusief Chinees genoegen. Maar deze 2-serie Gran Coupé gaan wij wel krijgen. Let wel: het is geen 4-deurs versie van de bestaande 2-serie Coupé. Dat basisontwerp is inmiddels te oud, te weinig ruimte efficiënt en te duur.

Nee, de 2-serie Gran Coupé krijgt voorwielaandrijving. Dat kan je ook wel zien aan de positie van de as en de overhang vóór. Net als de volgende generatie 1-serie zal de 2-serie Gran Coupé worden gebaseerd op het UKL platform dat reeds onder de 2-serie Active / Gran Tourer en de X1 / X2 te vinden is. Mogelijk debuteert de A klasse Sedan (en Audi A3 Limousine) concurrent, om zijn premium karakter te benadrukken, met xDrive vierwiel aangedreven uitvoeringen. Om later zijn gamma uitgebreid te krijgen naar sDrive varianten. Net als deze week bij de X2 is gebeurd.

Comments are closed.