Nieuwstelex II

0

+++ ASTON MARTIN heeft in het afgelopen jaar een recordaantal auto’s verkocht. De afzetteller kwam uit op 5.117 exemplaren. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2016, toen er ‘slechts’ 3.687 auto’s werden verkocht. Voor Aston Martin is dit het beste resultaat in 9 jaar tijd. Met name het 4de kwartaal was florissant. Volgens het merk was de vraag naar de DB11 in 2017 de drijvende kracht achter de verkoopstijging. Ook voor dit jaar rekent Aston Martin op goede resultaten dankzij de in november gelanceerde nieuwe Vantage. In de loop van 2018 zal het merk tevens de opvolger van de Vanquish presenteren. Afgelopen jaar deed Aston Martin overigens nog goede zaken met de S uitvoering van dit model, evenals met de ‘special vehicles’, oftewel de peperdure en op maat gemaakte auto’s van de Works divisie en het AMR label. Volgens de Britten is de groei vooral te danken aan extra vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en China. Aston Martin verwacht dat het hoge verkoopaantal van 2017 zal uitmonden in een gezonde winst, wat na jaren van verlies een welkome afwisseling is. Autointernationaal.nl meldde onlangs dat het bedrijf een beursgang in de tweede helft van 2018 nastreeft. Het heeft daarvoor inmiddels aanzienlijk betere papieren dan voorheen. In 2021 zal het gamma worden uitgebreid met een sportwagen met midscheeps achter geplaatste V6 motor. Die 2,6 liter krachtbron wordt minimaal 450 pk sterk. +++

+++ In CHINA hebben General Motors (GM) en Volvo Cars het afgelopen jaar meer auto’s verkocht dan in 2016. De Amerikaanse fabrikant noteerde een recordaantal van 4,04 miljoen bestellingen, terwijl Volvo met 25,8 procent wist te plussen. De Zweedse autobouwer, in handen van de Chinese Zhejiang Geely Holding, verkocht vorig jaar 114.410 voertuigen in China. Met ruim 4 miljoen verkochte voertuigen is China nu voor het 6de opeenvolgende jaar de belangrijkste afzetmarkt voor General Motors. Het merk Buick behaalde er een verkoopaantal van 1,18 miljoen voertuigen. Baojun, de joint venture van GM met het Chinese SAIC Motor, trok het afgelopen jaar 996.629 klanten. Daarnaast werden er 175.486 nieuwe auto’s van het merk Cadillac geregistreerd. +++

+++ Rijkswaterstaat heeft 100 nieuwe ELEKTRISCHE personenauto’s aangeschaft. Die gaan dieselauto’s vervangen. Met deze eerste 100 exemplaren is nu 10 procent van de personenauto’s van Rijkswaterstaat elektrisch. Het is de ambitie om in 2030 over een volledig emissieloos wagenpark te beschikken. Er worden ook meer laadpalen geplaatst bij de kantoren van Rijkswaterstaat. Op den duur is het zelfs de bedoeling dat de auto’s worden geladen met elektriciteit die door de organisatie zelf wordt opgewekt. +++

+++ Autofabrikanten zullen moeten FUSEREN als ze straks willen concurreren met hightech giganten als Google en Apple. Die werken aan zelfrijdende modellen en hebben daar veel meer geld voor in kas. Daardoor is een nieuwe fusiegolf in de autobranche op komst, voorspelt accountant & adviesfirma KPMG . Het bureau heeft gesproken met ongeveer 900 topmensen uit de auto & technologiebranche. Uit het onderzoek blijkt dat de 50 grootste autobouwers samen een waarde hebben van 20 procent van de totale waarde van de 15 grootste hightech bedrijven. In 2010 was dat nog 40 procent. Autofabrikanten hebben de afgelopen jaren al enkele grote fusies meegemaakt, die lang niet altijd succesvol waren. Zo gingen Daimler en Chrysler in 1998 samen, maar het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Chrysler ging vervolgens failliet en werd opgeslokt door Fiat. PSA (Peugeot, Citroën, DS) en Opel / Vauxhall vallen ook onder één moederbedrijf. Doelstelling is om aanzienlijke schaalvoordelen te realiseren, maar vooralsnog zijn er vooral financiële tegenvallers. Renault en Nissan hebben wel een succesvolle alliantie. Zij verwierven een controlerend belang in Mitsubishi. KPMG voorspelt ook dat het aantal autodealers door de opkomst van deelauto’s de komende jaren flink zal dalen. +++

+++ JAGUAR LAND ROVER roept enkele modellen terug wegens een elektronisch probleem met het dashboard. Daarbij kan de snelheidsmeter uitvallen. Bij Jaguar gaat het om de modellen XF, XJ, XE en F-Pace, gebouwd tussen 1 september 2016 en 17 augustus 2017. Bij Land Rover gaat het om de Range Rover en de Range Rover Sport uit dezelfde periode. Bij deze auto’s is het mogelijk dat het scherm uitvalt dat de snelheid van de auto en eventuele waarschuwingen weergeeft. Daarmee ontstaat er risico op ongewenste snelheidsovertredingen en daarmee op ongevallen. De reparatie bestaat volgens Duitse vakmedia uit het updaten van de software van het instrumentenpaneel. Afhankelijk van het model kost dat 30 minuten tot 2 uur. Een woordvoerder van Jaguar Land Rover Nederland geeft in een reactie aan dat niet bekend is om hoeveel auto’s het in ons land gaat. Eigenaren zijn ook nog niet geïnformeerd. De woordvoerder laat weten op dit moment in onderhandeling met de RDW te zijn, maar die heeft aangegeven dit geen veiligheidsrisico te vinden. +++

+++ MCLAREN heeft een goed verkoopjaar achter de rug. Dat is vooral te danken aan de modellen uit de Sport Series, zoals de 540C, 570S en 570GT. In totaal werden 2.119 exemplaren van de Sport Series verkocht. De introductie van de 720S in maart betekende daarnaast goed nieuws voor de andere modellijn van het merk, de Super Series. McLaren leverde daar 1.221 stuks van af in 2017. De in december onthulde McLaren Senna valt onder de Ultimate Series. Daarvan werden vorig jaar nog geen exemplaren verkocht. Het merk uit Woking mocht vorig jaar in totaal 3.340 auto’s op naam zetten, tegenover 3.286 stuks in 2016. Daarmee groeit McLaren dus nog altijd door naar zijn doelstelling om in 2022 minimaal 4.500 auto’s te verkopen, al was de groei afgelopen jaar wel erg klein te noemen. De Verenigde Staten was met 1.234 geleverde voertuigen vorig jaar (tegenover 1.139 stuks in 2016) opnieuw de grootste afzetmarkt voor McLaren. +++

+++ De alliantie van RENAULT met Nissan en Mitsubishi gaat een fonds opzetten voor startende bedrijven die zich met mobiliteitsvraagstukken bezighouden. De officiële bekendmaking van het fonds zal vermoedelijk tijdens de Consumer Electronics Show plaatshebben, die op 8 januari in Las Vegas van start gaat. Het fonds van 200 miljoen dollar zal voor 40 procent worden gefinancierd door Renault. Partner Nissan neemt eveneens 40 procent voor zijn rekening, terwijl Mitsubishi de overige 20 procent zal bekostigen. Met het fonds hoopt het Frans/Japanse autoconcern sneller toegang tot nieuwe technologieën te krijgen. Het initiatief van Renault, Nissan en Mitsubishi is overigens niet nieuw. BMW heeft met het iVentures fonds een vergelijkbare financieringsarm in huis. Ook het Amerikaanse General Motors en de Franse PSA Groep werken via dergelijke fondsen. +++

+++ Autoverhuurbedrijf SIXT vervangt dit jaar 10 procent van de auto’s in de vloot door elektrische voertuigen. De meeste worden al komende jaarhelft vervangen. Sixt wil niet vertellen om hoeveel auto’s het gaat, maar spreekt van “enkele honderden” exemplaren. “Zodra autofabrikanten met nieuwe geschikte modellen komen, kunnen die snel bij ons worden geïntroduceerd”, aldus Karen van den Boom, de Benelux directeur van Sixt. Volgens haar is er een groeiende vraag naar elektrisch rijden vanuit de zakelijke markt, met name in de Randstad. Ook heeft Sixt laadpalen geplaatst bij de eigen vestigingen en daar komen er in 2018 nog meer bij. Samen met Nuon zijn laadpassen ontwikkeld die klanten mee krijgen als zij een elektrische auto huren. Nieuwe modellen die worden toegevoegd, zijn onder andere de e-Golf en auto’s van Tesla. Ook wordt het aantal stekkerhybride voertuigen, zoals de BMW 330e, de Volkswagen Golf GTE en de BMW i8 vergroot. “Niet alleen voor zakelijk rijders zijn elektrische auto’s interessant. Voor particulieren is het aantrekkelijk om een dergelijk model te huren. Het laadnetwerk in Nederland wordt namelijk steeds completer en de laadkosten zijn erg laag. Bovendien is de capaciteit van de accu’s de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor de actieradius van elektrische auto’s steeds groter wordt”, aldus Van den Boom. Sixt sorteert hiermee ook voor op de toekomst. “Binnen 10 jaar zal de behoefte aan elektrische auto’s groter zijn dan aan modellen met een verbrandingsmotor, dus het is belangrijk om nu al op die vraag in te spelen”, aldus de directeur. +++

+++ In het VERENIGD KONINKRIJK zijn vorig jaar 2,54 miljoen nieuwe auto’s op kenteken gezet. Dat is 5,6 procent minder in vergelijking met 2016. Het betekent de sterkste verkoopdaling sinds 2009. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Society for Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Ook voor dit jaar rekent de brancheorganisatie op een verkoopdaling. De SMMT verwacht dat het aantal registraties 5 tot 7 procent lager uit zal vallen. De SMMT wijst als oorzaak naar het gedaalde consumentenvertrouwen, dat door de onzekerheden omtrent de Brexit onderhandelingen onder druk staat. Daarnaast hebben de Britten door de koersval van het pond aan koopkracht ingeboet. Ook de aangescherpte regels voor dieselauto’s zijn van invloed geweest op het behaalde verkoopresultaat, aldus de SMMT. Vanaf april 2018 wordt het voor particulieren en zakelijke rijders duurder een nieuwe auto met dieselmotor te kopen of leasen. Bovendien gaat de regering voertuigen die de Euro 6 emissiestandaard niet halen extra belasten. Mike Hawes, de topman van de SMMT: “2017 is ongetwijfeld een zeer turbulent jaar geweest. De matige economische groei betekent dat we een verdere verzwakking van de markt voor 2018 verwachten. Het voordeel voor de consument is echter dat zij zeer, zeer concurrerende deals kunnen verwachten van dealers”. +++

+++ VOLKSWAGEN broedt op een Polo R, of op zijn minst op een krachtigere versie van de huidige GTI. Dat suggereert de eerstverantwoordelijke voor de ontwikkeling van onderstellen bij het Duitse autoconcern. De Polo GTI heeft een 2.0 TSI turbobenzinemotor van 200 pk onder de kap. Maar de eerstverantwoordelijke voor de onderstelontwikkeling bij Volkswagen, Karsten Schebsdat, laat weten dat het platform veel meer vermogen kan verteren. “De Polo GTI is zo stabiel, zelfs in bochten op hoge snelheid, dat er zeker nog marge is”. Betekent dit dat wij nu dus een Polo R met 300 pk en vierwielaandrijving kunnen verwachten? Ja en nee. Aanpassing aan 4Motion techniek wordt waarschijnlijk te duur en is, gezien de kwaliteiten van het onderstel, dus ook helemaal niet noodzakelijk. Verder zou 300 pk vermogen te weinig afstand tot de Golf R (310 pk) betekenen. Maar een Polo R met voorwielaandrijving en 270 pk? Ja, daar draait Schebsdat zijn hand niet voor om. +++

+++ De Volkswagen Groep gaat in zee met de Amerikaanse startende onderneming Aurora om zijn modellen ZELFSTANDIG te leren rijden. De nieuwe partner uit Silicon Valley is opgericht door oud-werknemers van Tesla en Google. Voor Volkswagen is het een strategische keuze om deze technologie niet nu zelf op te bouwen. In plaats daarvan schakelt het de expertise van een derde partij in. De automaker laat weten dat een team van Aurora al een half jaar voor hen werkt. Ze integreren software en hardware Aurora, zoals sensoren en kunstmatige intelligentie, in nieuwe voertuigen. Het is niet bekend in welke merken het Volkswagen concern de nieuwe technologie het eerst toepast. De autobouwer uit Wolfsburg zegt enkel dat de investering bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn ‘Mobility-as-a-Service’ portfolio. In dat segment ontwikkelt Volkswagen op dit moment het nieuwe label Moia, dat vorige maand zijn eerst voertuig presenteerde (een elektrische versie van de Transporter). Waar Moia zich op groepsvervoer richt, is het Sedric concept gericht op particulier eigendom van het voertuig. Tegelijk met Volkswagen maakte ook Hyundia een samenwerking met Aurora bekend. +++

Reageren is niet mogelijk.