Renault: wij zijn de grootste

0

Renault is samen met haar alliantiepartner Nissan naar eigen zeggen wereldwijd de grootste autofabrikant. Het merkenconglomeraat (waartoe ook onder andere Mitsubishi, Dacia, Lada en Datsun behoren) verkocht vorig jaar wereldwijd 10.608.366 auto’s (exclusief trucks).

Topman Carlos Ghosn betwist dat Volkswagen wereldwijd de grootste autofabrikant is. Het Duitse autoconcern verkocht vorig jaar weliswaar 10,74 miljoen auto’s, maar volgens Ghosn telt VW daarbij 200.000 vrachtwagens mee. Trek je die van het totaalaantal af, dan streeft Renault-Nissan met 10.608.366 auto’s zijn rivaal voorbij. Ook Toyota overigens, dat in 2017 uitkwam op een verkoopsaldo van 10,38 miljoen stuks.

Renault-Nissan heeft vorig jaar 6,5 procent meer auto’s verkocht. Volgens Ghosn betekende dat een record: Bij Renault steeg de verkoop met 8,5 procent tot 3.761.634 stuks. Nissan meldt een eindstand van 5.816.278 exemplaren, hetgeen 4,6 procent meer is dan het resultaat van 2016. Ghosn meldt dat de goede resultaten te danken zijn aan de toegenomen belangstelling voor SUV modellen en volledig elektrische auto’s (91 duizend exemplaren; ruim 11 procent meer dan in 2016).

Mitsubishi, dat sinds 2017 voor het eerst tot de alliantie behoort, was goed voor 1.030.454 voertuigen. De grootste afzetmarkten voor Nissan zijn de Verenigde Staten en China. Renault trekt vooral kopers in Frankrijk en, misschien verrassend, Rusland. De Renault Zoe was de best verkochte elektrische auto van Europa, terwijl de Nissan die titel op wereldniveau wist te pakken.

Reageren is niet mogelijk.