Skoda komt met Arona alternatief

0

De Seat Ateca en de Skoda Karoq zou je kunnen bestempelen als een tweeling. Ze zien ook in dezelfde fabriek het levenslicht. Dus het is logisch dat de Seat Arona in de grote Volkswagen familie op termijn gezelschap gaat krijgen van een soortgelijk model van Skoda.

De Tsjechen zijn druk bezig met de ontwikkeling van hun alternatief voor de Arona en sturen nu deze schetsen de wereld in. De conceptversie van de B segment SUV, want daar gaat het om, zal in maart op de autosalon van Genève worden voorgesteld. Die heet Vision X en is FlexGreen van kleur.

Volkswagen komt trouwens zelf ook met een B segment SUV. Die krijgt dezelfde (MQB AO) basis als de Arona, maar een eigen carrosserie en gaat T-Cross heten. Over hoe de nieuwe Skoda gaat heten, houden de Tsjechen de lippen nog stijf op elkaar. Maar we kunnen er tamelijk veel vergif op innemen dat haar B segment SUV à la de Karoq en de Kodiaq een naam krijgt die begint met de letter ‘K’ en eindigt op ‘q’.

De conceptversie Vision X beschikt over een hybride aandrijflijn. Dergelijke techniek is in de Arona (nog) niet te vinden. Het zorgt in ieder geval voor onderscheidt met het Spaanse zustermodel en, kijkend naar de schetsen, zal dat ook voor het carrosseriedesign gelden. In conceptstudie vorm beschikt de B segment SUV verder over 20-inch lichtmetalen velgen en diverse ‘stoere’ details zoals kunststof wielkastranden.

Het is nog niet bekend wanneer de productieversie van de Vision X in de showrooms zal arriveren. Waarschijnlijk zal dit begin 2019 het geval zijn. Voor die tijd zal Skoda de Fabia nog een facelift geven. Die zal ook in maart op de autosalon van Genève worden voorgesteld. Waarschijnlijk debuteert de productieversie van de Vision X in oktober op de autosalon van Parijs.

Skoda noemt SUV modellen één van de belangrijkste pijlers van zijn gamma. Omstreeks 2025 wil het merk zowel volledig elektrische auto’s als stekkerhybride modellen in de showroom hebben staan. Die moeten dan goed zijn voor een kwart van de verkopen van Skoda.

Comments are closed.