ProPilot voor Nissan Qashqai

0

Geheel volgens planning kan de Nissan Qashqai, de populairste cross-over van Europa, met directe ingang worden besteld met ProPilot.

ProPilot is bij Nissan de naam voor het semi-autonome systeem dat bestuurder bijstaat bij het sturen, gas geven en remmen. De assistent kan worden ingezet op wegen met een duidelijke belijning, zowel langzaam rijdend in de file (bijvoorbeeld 30 km/u) als bij hogere snelheden (tot maximaal 100 km/u).

Inhalen kan ProPilot niet. Dankzij het semi-autonome systeem behoudt de auto zijn positie op de rijstrook, ook in bochten. Nissan zegt met het systeem de verkeersveiligheid te willen vergroten en de ‘saaie’ taken van de bestuurder te willen overnemen. De Qashqai met ProPilot is er vanaf 43.390 euro. Op termijn wordt ook de Leaf leverbaar met het systeem.

ProPilot wordt bediend met een knop op het stuur. Zodra deze wordt ingedrukt, houdt de Qashqai de ingestelde snelheid aan en remt hij automatisch af als de voorganger dat ook doet. In een file komt de Nissan indien nodig volledig tot stilstand en rijdt hij automatisch weer weg als de stop niet langer duurt dan 3 seconden. Is dat wel het geval, dan moet de bestuur óf even op de Resume knop drukken óf het gaspedaal even licht intrappen.

Reageren is niet mogelijk.